Je woning aanpassen? Dan ontvang je deze premie!

Share.

Heel wat oudere mensen willen zo lang mogelijk in hun eigen woning blijven wonen. Logisch. Dat kan ook perfect – mits de nodige aanpassingen. Wist je trouwens dat de Vlaamse overheid een aanpassingspremie voorziet? In dit artikel leggen we uit wat die premie inhoudt, wie ‘m kan opstrijken en welke werken in aanmerking komen.

Wat is de Vlaamse aanpassingspremie?

De Vlaamse overheid biedt een financieel duwtje in de rug aan om een woning aan te passen aan de behoeften van een inwonende oudere. Onder ‘aanpassen’ valt onder andere het toegankelijker maken van de woning of de installatie van technische hulpmiddelen.

Voor wie is de Vlaamse aanpassingspremie?

Uiteraard zijn er wel wat voorwaarden om een aanpassingspremie te krijgen. Zo moet een inwonende oudere minimaal 65 jaar oud zijn en moeten de werken de woning vooral toegankelijker maken (voorbeelden, zie onderaan dit artikel). Daarnaast is er ook nog een inkomensgrens: de oudere en zijn of haar partner moeten een gezamenlijk belastbaar inkomen hebben van maximaal 30.640 euro (+ 1.600 per persoon ten laste). De woning waar de werken uitgevoerd worden, moet bovendien in het Vlaams Gewest liggen én de hoofdverblijfplaats van de 65-plusser zijn.

Woont er een oudere bij je in? Bijvoorbeeld je ouders of grootouders? Ook dan kun je een aanpassingspremie aanvragen. 

Hoeveel bedraagt de Vlaamse aanpassingspremie?

Je kunt voor 2 onderdelen een aanpassingspremie aanvragen: voor technische installaties én verbouwingswerken. Per onderdeel bedraagt de premie maximaal 1.250 euro en maximaal 50% van de som van de goedgekeurde facturen (incl. btw).

Hoe vraag ik de premie aan?

Om de premie aan te vragen, moet je de aanpassingswerken enkele documenten invullen en de facturen (voor minimaal 1.200 euro incl. btw) toevoegen. Let op, de facturen mogen op de aanvraagdatum niet ouder dan één jaar zijn. Maximaal drie maanden later valt de beslissing en krijg je te horen hoeveel geld je recupereert.

 

Zo ziet de ideale woning voor ouderen eruit:

  • Voldoende brede buiten- als binnendeuren.
  • De ideale woning voor ouderen heeft zo weinig mogelijk trappen of is uitgerust met een traplift. Zijn er toch meerdere verdiepingen in de woning? Zorg dan zeker dat er een (tweede) badkamer op het gelijkvloers is.
  • Zowel op het toilet als in de badkamer zijn stevige handgrepen of steunmiddelen aanwezig. Anti-slipmatjes zijn ook aangeraden.
  • Een inloopdouche – zonder niveauverschil in de vloer – is niet enkel mooi maar ook ontzettend praktisch.
  • Een eventuele automatisatie van deuren, rolluiken of garagepoort verhoogt het wooncomfort.
  • Een drempelloos, hellend vlak van de voordeur tot aan de straat. Liefst verhard, zodat rolstoelgebruikers makkelijk naar binnen kunnen rijden.
  • Voor rolstoelgebruikers mag het keukenaanrecht en de lavabo in de badkamer een stuk lager.
  • Een schakelaar naast het bed waarmee je alle lichten en elektrische apparaten in één keer uitschakelt, kan je heel wat frustraties besparen.

Auteur: EM
Bronnen: WonenVlaanderen.be en Vlaanderen.be

Share.