Deze stad betaalt jou om er te gaan wonen

Share.

Terwijl in België enkele steden razend populair zijn en te kampen hebben met een te grote vraag, bestaat ook het omgekeerde. Zo zijn er steden die jou willen betalen om in hun regio te komen wonen. Weet je nog niet waar je naartoe wil verhuizen? Geen nood! Wij vonden een stad dat jou 10.000 dollar (8.800 euro) betaalt om er een jaar te verblijven.

We bevinden ons in Tulsa, de tweede grootste stad van de staat Oklahoma (VS). Tulsa is van maandag tot vrijdag een komen en gaan van werkende pendelaars, maar na de kantooruren en tijdens de weekends bruist de stad veel minder dan dat het zou willen. Daarom heeft het stadsbestuur een actie op poten gezet om werkstad Tulsa, bekend als bolwerk van de luchtvaart- en telecomindustrie, aantrekkelijker te maken om onder andere de pendelaars te laten verhuizen naar de stad.

Daarom biedt het onder andere pendelaars ruim 10.000 dollar (8.800 euro) aan om naar Tulsa te verhuizen en volgt het onder andere het voorbeeld van Vermont en Maine. Zo beweert de burgemeester George Bynum dat Tulsa “de ideale stad” is voor externe werknemers vanwege de vele musea, de lage kosten van levensonderhoud en de eet- en drinkcultuur.


Maar wat omvat de 10.000 dollar nu precies? Wel, daar zitten 2.500 dollar aan gedekte verhuiskosten in en elke maand krijg je 500 dollar leefgeld, bovenop je loon uiteraard. De resterende 1.500 dollar krijg je aan het eind van het jaar en net daar zit een piepklein addertje want je hebt er enkel recht op als je minstens één jaar inwoner van Tulsa bent.

De subsidie wordt uitgereikt door een fonds dat Tulsa opnieuw op de kaart wil zetten. Enerzijds als woonstad, maar ook als werkstad, want het zag tussen 2005 en 2018 het ‘ontslagpercentage’ omwille van het pendelen stijgen met 115%. “We zijn op zoek naar getalenteerde en energieke mensen die niet permanent naar Tulsa willen verhuizen voor het werk, maar ook willen bijdragen aan de dynamiek van de stad met een ware can do-mentaliteit.”

Voorts proberen ze bij het fonds Tulsa nog meer in de kijker te zetten als aangename stad met een toeristische kant -gelegen aan de legendarische Route 66-, bloeiende economie én lage prijzen. Zo zouden de kosten voor basisbehoeften in de staat Oklahoma tot 8% lager zijn dan het nationale gemiddelde.

Keerzijde van de medaille. De kosten mogen dan wel lager zijn, op basis van de levenskwaliteit was Oklahoma gerangschikt op 43 van de 50 in een recente ranking in het Amerikaanse en Wereldrapport van de beste Amerikaanse staten om in te wonen. Daarnaast is Tulsa de 52e gevaarlijkste stad in de Verenigde Staten, volgens gegevens van het Uniform Crime Report van de FBI (2017) met een bevolking van 404.868 mensen en een aantal van 104.08 gewelddadige misdaden per 10.000 personen.

Het klinkt als een aanlokkelijk idee uiteraard, maar zou het in België ook kunnen? Wat denken jullie?
Geef jullie mening in de reacties hieronder!

Bron: marketwatch.com

Share.

Leave A Reply