5 verborgen kosten die je bij de notaris betaalt als je je huis verkoopt

Share.

Als jij je huis verkoopt, dan betaalt je koper de notariskosten en de registratiebelasting. De verkoopprijs is dus volledig voor jou. Toch? Helaas is dat niet altijd het geval. De notaris kan ook jou als verkoper bepaalde kosten aanrekenen. We zetten ze voor je op een rijtje, zodat je niet plots voor verrassingen komt te staan bij de akte.

1. Administratieve documenten

Om geldig te kunnen verkopen heb je een aantal attesten nodig: kadastrale info, een bodemattest en een stedenbouwkundig uittreksel, dat alle gegevens van de gemeente over je huis bevat. De notaris kan die documenten voor je aanvragen, maar de kostprijs is dan wel voor jou. Net als de btw en werkuren die erbij komen kijken.

Tip: als je weet welke documenten je nodig hebt, kan je die in de meeste gevallen ook zelf aanvragen. Dat is iets omslachtiger, maar bespaart je ook de werkuren van de notaris. Meer informatie vind je op de website van de Vlaamse Overheid.

Kostprijs: 220 tot 400 euro plus btw.

2. Schrapping van je oude hypotheek

De lening die je twintig jaar geleden aanging, is intussen afgesloten, dus daar heb je geen kosten meer aan? Fout. De hypotheek – de waarborg van de bank – blijft immers dertig jaar op een huis staan. Óók als je lening al lang is terugbetaald. En een schrapping of ‘handlichting’ van die hypothecaire inschrijving kan alleen via de notaris.

Kostprijs: 600 tot 900 euro plus btw.

3. Achterstallige belastingen

Oeps…je verkeersbelasting vergeten te betalen? Dat kan je zuur opbreken bij de verkoop van je huis. De notaris doet bij elke verkoop een fiscaal onderzoek naar de verkoper. Onroerende voorheffing, btw, verkeersbelasting, personenbelasting en zelfs achterstallige huisvuilbelasting kunnen dan opduiken. Als je die belastingen bij de akte niet betaalt, kan je een bezoekje van de fiscus verwachten.

Kostprijs: afhankelijk van jouw schulden.

4. Bijdragen aan de syndicus

Om de koper een duidelijk beeld te kunnen geven van alle kosten, beslissingen en spaargelden in het gebouw, vraagt de notaris bij de verkoop van je appartement de nodige informatie aan de syndicus. Zo weet de koper meteen ook wat hem te wachten staat op het vlak van kosten bij bijvoorbeeld liftrenovatie, dakherstellingen of een kapotte mazouttank. Als jij achterstallige bijdragen hebt aan de vereniging van mede-eigenaars (vme), komt de notaris ook dat te weten, waardoor je die bijdragen zal moeten betalen bij de akte.

Kostprijs: afhankelijk van jouw schulden.

5. Schattingskosten

Als je geen idee hebt hoeveel je huis waard is, komt de notaris ter plaatse om je woning te schatten. Vaak plaatst hij daarna je zoekertje online en kan hij je ook in contact brengen met iemand die bezichtigingen in goede banen wil leiden. De prijs van de schatting en publiciteit is niet vastgelegd, en wordt vaak zelfs achterwege gelaten. Tenminste, als je dezelfde notaris aanstelt voor de verkoopakte. De bezichtigingen betaal je meestal wel.

Kostprijs: te onderhandelen!

Er zijn erg veel extra kosten die een notaris je kan aanrekenen. Informeer dus goed op voorhand wat je nog zal moeten bijbetalen en of er alternatieve mogelijkheden voor zijn én los eventuele schulden af voor je aan de verkoop begint. Maar de notaris blijft wel een belangrijke speler in de huizenjacht: dit is zijn rol.

Auteur: SDC

Share.

Leave A Reply