15 tips om je woning winterklaar te krijgen

Share.

Je zou het misschien nog niet zeggen… Maar de winter is er! En hij gaat niet alleen flink te keer op je lichaam wanneer hij toch beslist door te komen. Ook je woning krijgt het soms zwaar te verduren. Het is dus kwestie van je woonst zo goed mogelijk te beschermen tegen de meest gure winterse invloeden om hem ongeschonden door de winter te krijgen. Enkele tips!

Ruwbouw

1. Controleer je dak

Geloof ons, in de winter wil je echt geen lek. Ga na of er geen pannen of leien verschoven of gebarsten zijn. Een klein foutje kan al zorgen voor lekken. Herstel eventuele gebreken dus zo snel mogelijk.

2. Rieten dak? Maak het mosvrij!

Slijtage voorkom je door een goede verzorging van het riet. En mos is de grootste vijand van riet. Verwijder dus het minste mos dat je ziet, en behandel het riet achteraf tegen mosgroen.

3. Reinig dakgoten

Laat regenwater vlot zijn weg naar beneden vinden. Verwijder bladeren en andere vuilafzetting zo snel mogelijk uit de dakgoten. Controleer ook of de goten nog stevig bevestigd zijn. Meer info over het onderhoud van de dakgoten, lees je hier!


4. Verwijder vuil van het plat dak

Een verstopping is in de winter eens zo vervelend om weg te werken. Verwijder dus het vuil, dat zich meestal ophoopt rond afvoeren en aan de dakranden.

5. Smeer de garagepoort

Niks zo vervelend als de garage niet openkrijgen op een ijskoude morgen of avond. Je garagepoort hou je in topvorm door het geleidingsmechanisme regelmatig te controleren en de wielen van de kantelpoort of de secties van een sectionale poort op tijd te smeren.

6. Controleer de zolder

Een zolder zorgt vaak voor een bijkomende isolatie tegen de kou. Ga na of er geen lekken zijn en of de isolatie nog correct op zijn plaats zit.


Technische installaties

7. Sluit buitenkranen af

Vermijd vorstschade door vorstgevoelige buitenkranen af te sluiten.

8. Vul de verwarmingsketel bij

Een ijskoude douche in de winter? Daar zijn we niet zo voor. Kijk de drukmeter van de verwarmingsketel dus na en vul het systeem indien nodig bij.

9. Reinig de voorfilter van de regenwaterinstallatie

Als je regenwaterinstallatie is uitgerust met een voorfilter, reinig die dan. Tijdens natte maanden krijgt deze filter heel wat water te verwerken. Daar is ie beter in wanneer hij volledig proper is.

10. Stel de thermostaat in

Als je bij het begin van de zomer de thermostaat lager hebt geprogrammeerd of in zomerstand hebt gezet, pas die dan nu toch maar aan.  Heb je een zonneboiler en programmeerde je die om het warm water maximaal met behulp van zonne-energie te verwarmen? Geef dan nu best weer voorrang aan de verwarmingsketel.

11. Ontlucht radiatoren

Radiatoren halen hun maximale rendement wanneer ze ontlucht zijn. Begin bij de hoogst geplaatste radiator en werk het rijtje af tot de laagst geplaatste radiator. Vergeet het kraantje wel niet dicht te draaien eerst!

12. Laat de schoorsteen vegen

Wanneer je de schoorsteen niet gebruikt, kan er zich vuil in ophopen. Ook de roetafzetting van het voorbije stookseizoen is waarschijnlijk nog aanwezig. Zowel vuil als roetafzetting zorgen voor een hoger risico op schoorsteenbrand. Laat hem dus best op tijd reinigen.

Groene investeringen_Zimmo_warmtepompboiler binnen

13. Controleer de boiler

De boiler heeft waarschijnlijk ook een tijdje stilgelegen. Controleer dus of hij niet is gaan lekken. Kijk ook of er niet te veel kalk op zit, en overweeg om hem in dat geval te ontkalken om zijn prestaties te verbeteren.

Interieur

14. Plaats tochtstrips

Een zin die je waarschijnlijk niet graag hoort wanneer je volk op bezoek hebt: “Wat tocht hier zo?”  Ga dus op voorhand na of er geen tocht langs ramen of deuren binnenkomt. Is dat toch het geval, dan plaats je best tochtstrips. Merk je dat er toch nog koude lucht binnendringt, zoek dan naar kieren en vul ze op met silicone of mastiek.

15. Onderhoud de gashaard

Het is altijd raadzaam een gashaard te laten onderhouden voor het stookseizoen. Zo verhoog je de levensduur en ben je zeker van een veilige werking. Ookkunnen een opknapbeurt gebruiken.

Auteur: PJG

Share.