Dit zijn de energiepremies voor 2019

Share.

Het nieuwe jaar is aangebroken en traditioneel horen daar de lijstjes met goede voornemens bij. Nergens zien ze zo veel volk als in fintnesscentra in de maand januari, en ook de dieetboeken gaan als zoete broodjes over de toonbank. Maar, die investeringen zijn vaak maar van korte duur. Wil je écht investeren in een goed voornemen, denk dan eens aan het voornemen om je woning energiezuinig te verbouwen in 2019. Goed voor het milieu én voor je portemonnee op lange termijn.

Als je er op korte termijn nog een extra bonus uit wil halen, dan bekijk je best of je in aanmerking komt voor een energiepremie. We zetten graag de energiepremies die je kan aanvragen in 2019 op een rijtje.

Isolatiepremies (voor woningen gebouwd voor 2006)

Ben je van plan te isoleren? Dan kan je bij je netbeheerer een premie aanvragen afhankelijk van de isolatie die je laat plaatsen.

Je laat plaatsen: Deze isolatie heeft als voorwaarde: Je ontvangt:
Dakisolatie & zoldervloerisolatie Rd-waarde (thermische weerstand) van minstens 4,5 m²K/W 4 €/m2 als een aannemer het plaatst

2 €/m2 als jij het plaatst

Buitenmuurisolatie aan de buitenzijde Rd-waarde van minstens 3 m²K/W 15 €/m2 als een aannemer het plaatst
Buitenmuurisolatie aan de binnenzijde Rd-waarde van minstens 2,0 m²K/W, controle door architect of gecertifieerde aannemer 15 €/m2 als een aannemer het plaatst
Spouwmuurisolatie Lambdawaarde maximaal 0,065 W/mK, volledige spouw wordt gevuld, spouw minstens 50mm 5 €/m2 als een STS aannemer het plaatst
Vloerisolatie Rd-waarde van minstens 2 m²K/W 6 €/m2 als een aannemer het plaatst
Beglazing U-waarde van maximaal 1,0 W/m²K 10 €/m2 als een aannemer het plaatst

Installatiepremies (voor woningen gebouwd voor 2014)

Ga je voor een nieuwe warmtepomp of boiler? Dan zijn er ook voor jou specifieke premies van toepassing.

Je laat installeren: Deze installatie heeft als voorwaarde of opmerking: Je ontvangt:
Warmtepomp Bij het plaatsen van een warmtepomp in een gebied zonder aardgasnet of ter volledige vervanging van elektrische verwarming verdubbelt het premiebedrag; deze verdubbeling wordt slechts eenmaal doorgerekend Per wooneenheid en maximaal 40% van de factuur:

• 4000 € geothermisch

• 1500 € lucht-water

• 800 € hybride lucht-water • 300 € lucht-lucht

Warmtepompboiler Nieuw vanaf 2019, enkel voor productie van sanitair warm water. Niet cumuleerbaar met een zonneboiler. Enkel cumuleerbaar met warmtepomp indien de warmtepompboiler eerst geplaatst wordt. Per wooneenheid een premie van 400 euro, maximaal 40% van je factuur.
Zonneboiler Niet cumuleerbaar met een warmtepompboiler. Per wooneenheid en maximaal 40% van de factuur: 550 €/m², maximaal 2750 € per wooneenheid.

Totaalrenovatiebonus

Heb je grootse plannen, en ga je 3 of meer investeringen doen? Dan kom je misschien in aanmerking voor een totaalrenovatiebonus: vanaf 3 investeringen uit een pakket van 7 (dakisolatie / vloerisolatie / muurisolatie / isolerende beglazing / ventilatiesysteem / zonneboiler / warmtepomp) ontvang je bovenop de eventuele individuele premies een extra bonus. Deze bedraagt:

  • 1250 € bij 3 investeringen
  • 1750 € voor 4 investeringen
  • 2750 € voor 5 investeringen
  • 3750 € voor 6 investeringen
  • 4750 € voor 7 investeringen

Renoveer je geen huis maar een appartement, dan bedraagt de totaalrenovatiebonus 50% van deze bedragen. Bekijk alle informatie over deze extra premie op www.energiesparen.be/totaalrenovatiebonus

Uiteraard zijn er nog een hoop voorwaarden verbonden aan het verkrijgen van energiepremies bij de netbeheerders. Gebruik daarom als eerste stap de subsidiemodule van het Vlaams Energieagentschap, waar je makkelijk voor jouw stad of gemeente kan bekijken welke premies je kan aanvragen en bij wie.

Het Zimmo-team wenst je vlotte verbouwingen in 2019!

Auteur: MP

Share.