Wonen we binnenkort in leegstaande winkels?

Share.

We hebben het allemaal wel al eens gezien: in vele Vlaamse binnensteden staan er bepaalde winkelpanden leeg. Niet echt aantrekkelijk voor de charme van een stad, als je het ons vraagt. In Londen komen ze alvast met de oplossing: architectenbureau Design Haus Liberty toverde een verlaten shopping center om tot Vivahouse, een prachtig co-living appartementsgebouw.

“The urban house of the future”, noemen ze het project zelf. Ze maken gebruik van een prefab unit, en willen die gaan verspreiden over Londen, waar dit jaar alleen al bijna 1000 panden kwamen leeg te staan. Terwijl die leegstand groeit, blijft de vraag naar betaalbare woningen in de stad groot. Een win-winsituatie, dus.

Het prefab systeem kan op minder dan 24u tijd ter plaatse gebouwd worden in een bestaand gebouw, om private kamers met gedeelde faciliteiten te creëren. Dat is maar liefst 70% minder lang dan wanneer ze het van nul zouden moeten herinrichten. Het kost ook 70% minder dan een traditionele constructie.

Je kan zo’n woonst (voorlopig) wel niet kopen. Het zijn pop-up systemen, die rekening houden met het feit dat er misschien een nieuwe handelaar het pand wil innemen. Alle locaties hebben dus een verschillende duurtijd, van een week tot een jaar. In je woonst is een dubbel bed, opslagruimte, een bureau en verlichting geïnstalleerd.

De huurprijs hangt af van de locatie, maar start van zo’n 700 euro per maand in Londen en 60 euro per nacht. Een koopje in Londen, en maar liefst 50% goedkoper dan alternatieven voor kortetermijn huur in dezelfde locatie. In de prijs zitten bovendien alle kosten, taxen en zelfs schoonmaakkosten inbegrepen. En je krijgt er toiletgerief en elektronica in de badkamer bij, tot zelfs tandpasta, thee en koffie. Vivahouse organiseert zelfs yoga- en mindfulnesssessies en heeft ontspanningsruimtes met gezelschapsspelen ingericht.

Bijna een hotel, dus! Of eerder een hostel, want er wordt echt gemikt op het creëren van een gemeenschap binnen het gebouw. Het doet ons allemaal een beetje denken aan een studentenkot, met de nodige luxe die we als volwassenen nodig hebebn. Wat denk je, iets voor jou?

Auteur: PJG
Bron: Dezeen

Share.

Leave A Reply