Zo knutsel je 5 originele vogelhuisjes

Share.

Winter is coming en dat voelen ook de vogeltjes. Aan ons om hen een handje te helpen bij het vinden van eten: plaats een leuk voederhuisje voor vogels in je tuin. Hier alvast 5 ideetjes om zelf een vogelhuisje te maken.

Heb jij al een vogelhuisje hangen? Deze ideetjes zijn erg leuk om zelf te maken, alleen of samen met de kids. Hang ze op een veilig en rustig plaatsje, minimum twee meter hoog zodat de kat er niet bij kan. Zorg ook voor voldoende beschutting tegen wind en regen. Wil je meerdere vogelkastjes in je tuin plaatsen, bevestig ze dan minstens 3 meter uit elkaar (voor verschillende soorten vogels) of zelfs 10 meter voor dezelfde vogelsoort.

Juiste opening

Wij kozen bij de knutselopdrachtjes vaak voor een ‘open’ voederbakje, maar ga je voor een gesloten huisje, zorg dan voor een juiste opening. De diameter van de invliegopening bepaalt welke vogel wel en welke vogel niet in een nestkast kan.
• 25-28 mm: pimpelmees, zwarte mees, glanskop, matkop
• 30-32 mm: koolmees, kuifmees, boomklever, bonte vliegenvanger, zwarte mees, pimpelmees
• 34-35 mm: huismus, koolmees, boomklever, bonte vliegenvanger
• 40 mm: ringmus
• 45 mm: spreeuw
• 30 x 50 mm: gekraagde roodstaart

DIY: voederhuisjes voor vogels maken

1. Legohuisje

Zijn je kinderen hun Lego ontgroeid? Ideaal voor dit vogelhuisje! Bouw een huis met Legoblokjes en zorg voor enkele gaten als doorgang zodat de vogels het voedsel binnenin kunnen bereiken (kijk hierboven voor de richtlijnen per vogelsoort). Voorzie onderaan een plateau voor de graantjes die uit de ‘raampjes’ vallen. Deze kunnen de vogels dan ook gemakkelijk oppikken.

Foto: Pinterest

2. Plastic fles

Smijt je plastic flessen nog niet meteen in de PMD-zak, want ze komen verrassend goed van pas als je in welgeteld twee minuten een voederhuisje voor vogels wilt maken. Knip enkele gaten in je fles, steek er houten kooklepels door, vul de fles met vogelgraan en hang de fles op. Zo eenvoudig!

3. Thee

Heb je nog enkele leuke en kleurrijke theekopjes die je niet meer gebruikt? Dan kun je deze gebruiken als voederhuisje voor vogels. Plak het kopje vast aan het onderbordje en bevestig het geheel op een stok. Steek de stok ergens in je tuin in de grond en klaar is kees! In de zomer kunnen deze kleurrijke kopjes ook als theelichthoudertje dienst doen tijdens een barbecue op een zomerse avond.

4. Friscohuisje

Waarom zou je de houten stokjes van een ijslolly weggooien al je er iets leuks mee kunt maken? Laat je van je creatiefste kant zien en maak er een voederbakje voor vogels van. Kleef ze met superlijm aan elkaar zodat je een doosje krijgt waar je je vogelgraan in kunt doen. Laat enkele stokjes uitsteken zodat de vogels erop kunnen zitten terwijl ze eten.

5. Sinaasappel

Om af te sluiten, waarschijnlijk het gemakkelijkste huisje van allemaal. Snij een sinaasappel doormidden en neem het vruchtvlees uit de schil (je kunt hier ook gewoon van smullen tijdens het maken van je voederhuisje). Maak twee gaatjes, één langs elke zijde van je sinaasappel, en haal er een touwtje door. Vul de sinaasappel met vogelvoedsel en je voederhuisje is klaar om op te hangen in een boom!

Auteur: KCL

Share.