De oplossing voor het klimaat: een windturbineboom in je tuin

Share.

Het klimaat domineert al een ruime tijd de actualiteit. Heel wat jongeren komen op straat om gehoord te worden, opdat zij in de toekomst nog kunnen leven in een gezond klimaat. Wil je zelf al je steentje bijdragen en wil je naast zonnepanelen eens iets uit windenergie halen? Hier dé oplossing!

Wanneer je denkt aan windenergie, denk je aan windmolens. Waarschijnlijk aan die grote witte palen met de reusachtige wieken die zich voor de kust bevinden of ergens in een groene weide met enkele schapen eromheen. Het kan subtieler. En zeker in België kan je er zeker wat mee bereiken.

L’Arbre à Vent

Dat het design van zo’n windmolen nog wat kon bijgeschaafd worden voor kleinschaliger of particulier gebruik, dat vonden de oprichters van het Franse bedrijf NewWind ook en zij ontwierpen L’Arbre à Vent (de windboom). L’Arbre à Vent is muisstil en esthetisch een pak aantrekkelijker. Het moderne design doet denken aan een boom met een witte stam en witte takken en met kleine groene ‘aeroleaves’ die werken als miniturbines.

De aeroleaves zijn erg gevoelig en kunnen stroom opwekken uit kleine zuchtjes wind, terwijl de wieken van grotere turbines pas in gang schieten bij hogere windsnelheden. De kleine windenergiebomen zouden zo al gemakkelijk 280 dagen per jaar energie kunnen genereren, terwijl de grotere machines dat maar zo’n 200 dagen per jaar zouden kunnen. Hoewel de energiebomen misschien minder wind opvangen in een bebouwde omgeving, zouden ze dus toch in staat moeten zijn om genoeg energie te genereren om een klein huis te verwarmen, lampen te laten branden, of zelfs een elektrische auto op te laden.

Prijskaartje

Momenteel zijn de boompjes nog aan de dure kant. Een prototype kost al snel zo’n 32.000 euro, maar eens het ontwerp volledig op punt staat, zal je ze vast meer en meer zien verschijnen in het straatbeeld. Bij NewWind zien ze vooral veel potentieel voor bedrijven en steden -waar het project al deels is uitgerold-, maar ook architecten hebben al interesse getoond, vooral dan in de aeroleaves en hoe deze individueel in gebouwen kunnen ingebouwd worden.

De boom zelf in actie zien, kan in dit filmpje:

Share.