De voor- en nadelen van behangen

Share.

Plannen om te verbouwen? Dan staat de muren inkleden ongetwijfeld op je to do-lijstje. Je kunt kiezen voor een likje verf of leuk behangpapier. Last van keuzestress? Wij zetten alvast de voor- en de nadelen van behangen op een rij.

De voordelen

– Met behangpapier kun je meestal uit de hoek komen dan met verf. Je kunt kiezen voor muurbekleding in één kleur, maar je kunt ook werken met tekeningen, patronen of verschillende texturen.

– Je kunt ook kiezen uit verschillende materialen, om de juiste look and feel te bepalen voor je ruimte. Een metallic behangpapier zorgt bijvoorbeeld voor een industriële look, terwijl je met zijde of een geweven papier meer warmte in huis brengt.

– Behangpapier heeft doorgaans een warmere uitstraling dan een likje verf.

– Je maakt het zo goedkoop of zo duur als je zelf wilt. Je hebt al een rol behangpapier voor slechts enkele euro’s. Maar ook rollen van nagenoeg 100 euro. Dus voor elk budget is er zeker iets te vinden.

– Heb je kleine kinderen in huis? Dan hebben ze ongetwijfeld al eens met hun vieze vingers de muren aangeraakt. Tegenwoordig vind je verschillende soorten behangpapier die afwasbaar zijn. Zo hoef je dus geen schrik te hebben dat je muren na een tijdje onder de vlekken zitten.

– Sommige soorten behangpapier – zoals vinyl – camoufleren oneffenheden op de muren. Heb je last van scheuren of beschadigd pleisterwerk? Dat kun je makkelijk wegwerken met het juiste behangpapier.

De nadelen  

– Behangen is een kunst. Het is een stuk lastiger om het behangpapier goed op te hangen en ervoor te zorgen dat de naden niet zichtbaar zijn. Als je kiest voor behangpapier met een tekening of patroon, is het nog lastiger om een mooi geheel te creëren.

– Heb je kinderen in huis? Dan loop je meer risico op scheurtjes of kale plekken. En dat kun je niet snel oplossen door er een stukje over te plakken of het te verbergen met een likje verf. In het slechtste geval moet je de hele muur opnieuw behangen.

– Als je regelmatig de muren een nieuwe look geeft, dan is behangpapier niet ideaal. Je moet het oude papier immers afsteken, afweken of afstomen. In het slechtste geval moet je vervolgens nog bijplamuren. En dan pas kun je opnieuw behangen. Een geverfde muur kun je gewoon bijplamuren en overschilderen.

– Als je muren niet mooi afgewerkt zijn, dan wordt dat nog eens extra benadrukt als je behangt. Elk scheurtje, elk putje én elk bultje is meteen zichtbaar. Dat doet natuurlijk afbreuk aan het hele interieur.

– Heb je twee linkerhanden? Dan kun je best professionele behangers inschakelen. Maar dat kost natuurlijk ook geld.

Kies jij voor behangen? Of verkies je schilderen?

Auteur: EM

Share.