Zo kies je de juiste verwarming in huis

Share.

Ga je grondig verbouwen? Of bouw je een nieuwe woning? Dan moet je ook je verwarming kiezen. Dat is een belangrijke beslissing. Ga niet zomaar over één nacht ijs, maar maak een doordachte keuze. We leggen je in dit artikel haarfijn uit welke mogelijkheden er zijn.

Vooraleer je overgaat tot het kiezen van specifieke verwarmingsproducten, is het belangrijk om eerste het type brandstof te selecteren. Je kunt immers verwarmen met behulp van 3 klassiekers: aardgas, stookolie of elektriciteit. Maar er zijn eigenlijk ook nog enkele alternatieven met een hoog rendement …

Aardgas

Aardgas is vandaag nog altijd ontzettend populair. En daar zijn diverse redenen voor. In vergelijking met stookolie heb je bijvoorbeeld geen opslagruimte nodig. Een condensatieketel op aardgas neemt erg weinig ruimte in beslag. Moderne toestellen leveren bovendien een erg hoog rendement. En de prijs van aardgas is behoorlijk stabiel. Een nadeel is dat je een gasleiding in je woning moet hebben. Daarnaast ben je verplicht om elke twee jaar een onderhoud te laten uitvoeren.

Ideaal voor bouwers én verbouwers.

Stookolie

Een andere erg populaire manier om je woning te verwarmen? Stookolie! Zeker in oudere woningen. Ook hier zijn verschillende voordelen: zo krijg je bijvoorbeeld een erg hoog rendement. En het is héél eenvoudig om prijzen te vergelijken en van brandstofleverancier te veranderen. Er zijn echter ook heel wat nadelen: de brandstoftank neemt bijvoorbeeld veel ruimte in, een jaarlijks onderhoud van je ketel en schouw is verplicht én je moet op tijd stookolie bestellen om niet zonder warmte te vallen!

Ideaal voor verbouwers die nog een jonge, goedwerkende stookolietank hebben, minder geschikt voor bouwers.

Elektriciteit

De populariteit van elektrisch verwarmen fluctueert. In de jaren tachtig en negentig, was het bijzonder in, maar door de stijging van de energieprijzen, zakte het aanbod. Een groot voordeel van elektrische verwarming is dat het makkelijk zelf te installeren is omdat je geen afvoerkanalen nodig hebt. Bovendien is er géén risico op koolmonoxidevergiftiging. Het grootste nadeel? De prijs van de elektriciteit.

Minder interessant voor bouwers, goed om te behouden voor verbouwers.

 

Foto: Remeha

Drie alternatieven met hoog rendement!

Een centrale verwarming is in ons land erg ingeburgerd, maar er zijn natuurlijk nog heel wat andere mogelijkheden.

1. Warmtepomp

Een warmtepomp haalt bijvoorbeeld energie uit de omgeving en zet die – samen met een beetje elektriciteit – vervolgens om naar warme lucht. Het grootste voordeel is dat een warmtepomp niet enkel kan warmen maar ook kan koelen in de zomer. Daarnaast zijn er voor bepaalde types van warmtepompen ook premies beschikbaar. Het nadeel is dat de investeringskost iets hoger ligt en dat een warmtepomp enkel interessant is voor woningen die goed geïsoleerd zijn.

Foto: Remeha

2. Pelletkachel

Een pelletkachel is nog een andere ecologische optie. Dat is behoorlijk budgetvriendelijk in aankoop en ook de prijs van de pellets is nogal stabiel. Daartegenover staat natuurlijk dat je de pellets ergens moet kunnen opslaan. En het vergt wel wat tijd om alles goed te onderhouden.

Foto: Heta

 3. Hybride Systeem

Een hybride systeem is ook het overwegen waard. Dat is een combinatie van een condensatieketel (op gas of stookolie) én een warmtepomp. Deze laatste bestaat, net als een gewone warmtepomp, uit een buiten- en een binnenunit. Er wordt warmte gewonnen uit de buitenlucht en die wordt door compressie opgewarmd en via een gesloten watercircuit naar je radiatoren of vloerverwarming gebracht. Het grootste voordeel is dat het hybride systeem altijd rekening houdt met de buitentemperatuur én de energiebron met de laagste energiekost aanspreekt. Als de elektriciteitsprijzen stijgen, schakelt het toestel over naar fossiele brandstoffen. Het nadeel is natuurlijk dat je twee verwarmingsinstallaties hebt. Dat haalt de investeringskost uiteraard omhoog.

Foto: Remeha

Ga de pro’s en contra’s van de verschillende verwarmingssoorten na en kijk welk type het best bij jouw woning past. Win ook advies in bij een expert. Kies vervolgens een betrouwbaar merk. Dat is misschien iets duurder, maar de service achteraf is ook ontzettend veel waard.

Auteur: EM
Foto’s: © Remeha

Share.