Luchtdicht inbouwrolluik bespaart 43 euro per raam per jaar

Share.

ShutterX is het eerste en enige rolluik dat volledig luchtdicht in de spouwmuur wordt ingebouwd. Het is de beste keuze bij nieuwbouw voor optimaal comfort en maximale besparing.

De afgelopen jaren werd het maximale E-peil van nieuwbouwwoningen om de twee jaar stelselmatig verhoogd. De komende twee jaar verstrengt de Vlaamse overheid de norm elk jaar met 5 E-punten. Het maximaal E-peil E40, dat geldt voor bouwaanvragen tot eind 2019, wordt verder verlaagd tot E35 in 2020 en E30 in 2021, de Europese norm voor een Bijna Energieneutrale woning, een woning die bijna evenveel energie genereert als ze verbruikt. Door nieuwe gebouwen beter te isoleren, verbruiken we minder fossiele energie en zetten we een stap naar een koolstofarme maatschappij, een noodzakelijke voorwaarde om de klimaatverandering een halt toe te roepen.

Rolluiken

Tot voor kort was er een probleem met inbouwrolluiken bij nieuwbouw. Omdat die worden weggewerkt in de bouwschil (meer bepaald in de spouwmuur), leek het onvermijdelijk dat de isolatie ter hoogte van de rolluikkast doorbroken werd, met een koudebrug tot gevolg. Het inbouwrolluik ShutterX van de firma Wilms lost dit probleem op door de plaatsing van een sterk isolerend composietmateriaal achter de rolluikkast. Dit materiaal compenseert volledig het verlies aan isolatie. Dankzij deze oplossing ontstaat er geen koudebrug en vermijd je vorming van condens op de binnenmuren. Ook op het niveau van de vensterbank, die eveneens geïsoleerd wordt met composietmateriaal. Gedaan dus met koude vensterbanken binnen. Wilms past deze techniek overigens ook toe bij zijn luchtdichte inbouwscreens ZipX Zero.

De ShutterX – Foto: Wilms

Besparen

Wilms liet een onafhankelijk studiebureau berekenen welke winst een luchtdicht inbouwrolluik oplevert tegen een klassiek exemplaar. Voor een gemiddeld raam in een gemiddelde vrijstaande woning met vier inwoners komt dit neer op een energiebesparing van ongeveer 43 euro per raam per jaar. Meer specifiek is dit het gevolg van een thermisch voordeel van 16,61 euro/raam/jaar (38% van het bedrag) en een luchtdicht voordeel van 26,67 euro/raam/jaar (62% van het bedrag).

Noteer dat hierbij enkel rekening werd gehouden met de energiekost, niet met het toegenomen comfort en evenmin met de meerwaarde bij verkoop. Huizen met een hogere EPC-score zijn gemiddeld 10,9 % meer waard en geraken 25% sneller verkocht, berekende vastgoedeconoom Sven Damen (KU Leuven) in opdracht van het Vlaams Energieagentschap. Met een luchtdicht inbouwrolluik win je tot 3 S-punten en haal je dus een betere EPC-score dan bij een klassiek inbouwrolluik.

Oververhitting

Luchtdichte rolluiken zijn niet alleen een oplossing om de warmte in de winter binnen te houden, ze helpen ook om de warmte in de zomer buiten te houden. Grote raampartijen zijn erg populair bij nieuwbouw, maar het risico bestaat dat ze woningen in de zomer zo sterk opwarmen dat ze nauwelijks nog comfortabel te koelen zijn. De steeds dikkere isolatie houdt de warmte binnen, zegt men dan. ‘Maar de isolatie is het probleem niet’, stelt Erik Wilms, CEO van Wilms. ‘Je moet ervoor zorgen dat de warmte niet binnenkomt. Dat kan alleen met de plaatsing van rolluiken/en of screens. Vanuit energie-efficiëntie is dat de meest logische keuze, want door de warmte buiten te houden, moet je de energieverslindende airco niet aanzetten. Meer nog, je hebt zelfs geen airco nodig. Wat betreft energieprestaties kan je fundamenteel twee dingen doen: je kan werken aan de oorzaak van het energieprobleem door beter te isoleren, of je kan zwaar investeren in hernieuwbare energie. Ik ben ervan overtuigd dat de eerste oplossing de meest efficiënte, betaalbare en duurzame is.’

Bezoek Wilms op Batibouw, Paleis 4 Stand 205

Share.