De warmtepomp: bijna-energieneutraal verwarmen

Share.

Een belangrijke fase in je nieuwbouwproject is de keuze van het verwarmingssysteem. Een van de zuinigste en meest groene oplossingen is de warmtepomp. Ontdek wat de voordelen zijn en waar je op moet letten bij je keuze.

Hoe werkt een warmtepomp precies?

Een warmtepomp is een zuivere manier van verwarmen omdat er geen verbranding plaatsvindt en er dus ook geen uitstoot is. Een warmtepomp haalt immers warmte uit zijn omgeving en gebruikt die voor het verwarmen van je woning. De manier waarop hangt af van het soort warmtepomp. Er zijn drie types:

Lucht-lucht warmtepompen halen hun warmte uit de buitenlucht en geven de geproduceerde warmte rechtstreeks af aan de binnenlucht in de woning. Voordeel is dat sommige van deze systemen ook omgekeerd werken en in de zomer de ruimte afkoelen.

Lucht-water warmtepompen geven de warmte van de buitenlucht af aan een warmwatercircuit. Dat kunnen klassieke radiatoren zijn of vloerverwarming. Dit laatste verwarmingssysteem heeft het voordeel dat het op lage temperaturen werkt en minder energie vraagt. Voorbeeld is de Remeha Eria Tower of Remeha Neptuna

Een derde systeem is de water-water warmtepomp. Deze haalt warmte uit het grondwater en geeft die warmte af aan het gesloten watercircuit van je verwarmingssysteem. Nadeel van zo’n geothermische warmtepomp is dat je (dure) grondboringen nodig hebt of de  nodige ruimte in de tuin voor een horizontaal buizennet.

Foto: Remeha Neptuna

Hoeveel bespaar je?

Bij een warmtepomp is het rendement een belangrijke factor. Dit wordt uitgedrukt in de COP- en SPF-waarde. COP (Coefficient of Performance) is de verhouding tussen de nodige energie en de afgegeven energie (warmte). Voor de warmtepomp geldt: hoe hoger de COP, hoe hoger het rendement. Gemiddeld ligt de COP-waarde tussen 3 en 5. Dit is echter een theoretische berekening die uitgaat van de meest ideale omstandigheden. In realiteit moet je ook rekening houden met temperatuurschommelingen doorheen het jaar. Daarom is de seizoensprestatiefactor (SPF-waarde) realistischer om het werkelijke rendement op jaarbasis in te schatten. De SPF-waarde ligt zo’n 0,5 punten lager dan de COP-waarde en zou minstens 4 moeten bedragen.

Een warmtepomp gebruikt elektriciteit. Wie hernieuwbare energie gebruikt, bijvoorbeeld van PV-panelen, kan dus in combinatie met de warmtepomp ‘gratis’ warmte produceren. Je mag ervan uitgaan dat je gemiddeld zo’n 70% bespaart op je energiefactuur. Als je rekening houdt met subsidies van de netbeheerder (en eventueel van jouw gemeente) is de terugverdientijd van je investering vrij kort.

Foto: Remeha Eria

Welke warmtepomp kies je?

Iedere woning is uniek en heeft specifieke bouweigenschappen. Elk gezin heeft ook andere eisen. Maar over het algemeen kan je stellen dat water-water warmtepompen alleen maar geschikt zijn als je een huis met een grote tuin hebt. Lucht-water warmtepompen zijn dan weer de beste optie voor nieuwbouw of een grondige renovatie omdat je dit type kan combineren met lage temperatuurverwarming. Hierbij is een goed geïsoleerde woning cruciaal. Lucht-lucht warmtepompen zijn interessant voor appartementen of in kleinere renovaties. Deze investering is ook het laagste.

Uitgebreid advies en een perfecte plaatsing

Contacteer Remeha en bekijk samen welke warmtepomp voor jou de beste keuze is. Via hun uitgebreide netwerk aan professionele installateurs begeleidt ze je bij je zoektocht en de perfecte plaatsing van je nieuwe warmtepomp. Daarnaast geeft Remeha nu ook een warme korting tot € 350 euro! Vraag jouw persoonlijke warmtecheque aan op cheque.remeha.be.

Share.