Hoe maak je de beste keuze wanneer je stookolieketel aan vervanging toe is?

Share.

Stookolieketels zijn robuust en gaan wel tot 25 jaar mee. Maar wat als ze dan toch aan vervanging toe zijn? Zo maak je de juiste keuze.

Als de mazoutinstallatie in je woning aan vernieuwing toe is, of wanneer je een bestaand pand koopt met een verouderde installatie, sta je voor een belangrijke keuze. Ga je opnieuw voor stookolie of kies je voor een andere verwarmingstechniek? Er zijn tal van redenen die in het voordeel spreken van stookolie. We helpen je graag bij het maken van een juiste en gefundeerde keuze.

Kosten

Stookolieketels gaan heel lang mee. Denk gerust aan een levensduur tot 25 jaar en meer. Als een vernieuwing zich opdringt, is dat een moment om je hele verwarmingssysteem kritisch onder de loep te nemen, te beginnen met de kostprijs van een vervanging, berekend over de hele levenscyclus van de nieuwe ketel. Het studiebureau Ph. Deplasse & Vennoten vergeleek de diverse scenario’s: vervanging van de ketel door een op stookolie of gas, maar ook door warmtepompen en hybride systemen. Als je alle factoren in overweging neemt, zoals de kostprijs van de brandstof, de installatie van een A-label condensatieketel, onderhoud en financieringskosten over 15 jaar, dan komt de totale kost voor verwarming met stookolie op 3.402 euro per jaar. Wie propaangas overweegt, moet al snel rekening houden met een jaarlijkse kost van 5.000 euro per jaar. Je huis enkel verwarmen met een lucht/water warmtepomp loopt op tot meer dan 9.500 euro per jaar.

Hou er rekening mee dat in veel gevallen enkel de brander/ketel aan vervanging toe is en niet de hele verwarmingsinstallatie. Dit betekent dat je de leidingen en radiatoren gewoon kunt blijven gebruiken en dat er geen breek- of sloopwerk nodig is in je woning. Mocht je willen overschakelen op elektrische verwarming, dan kan je geen gebruik maken van de bestaande installatie en ben je genoodzaakt om nieuwe radiatoren te plaatsen.

Duurzaamheid

Mazoutketels van de nieuwe generatie zijn veel zuiniger, schoner en efficiënter dan hun oudere broertjes. De technologie en de efficiëntie van de installaties is er de afgelopen tientallen jaren immers met rasse schreden op vooruit gegaan. Nieuwe ketels zijn zoveel efficiënter dan oudere dat het vervangen van een oude mazoutketel een besparing kan opleveren tot 30%.

De vervanging van je bestaande ketel is ook een sprong vooruit op het gebied van duurzaamheid. Wanneer je verbruik met 30% daalt, verkleint ook je CO2 uitstoot evenredig met 30%. En het kan nog duurzamer, door te kiezen voor een hybride verwarmingsinstallatie. Daarin koppel je je stookolie-installatie aan een zonneboiler of warmtepomp. Zo verminder je het mazoutverbruik nog meer en draag je bij tot een nog beter leefmilieu.

Stookolie heeft nog een troef die bijvoorbeeld aardgas en elektriciteit niet hebben: netonafhankelijkheid. Met je eigen stookolietank beschik je over de grootst mogelijke vrijheid en ben je niet afhankelijk van de gevestigde energieleveranciers. Je kan de stookolieprijs nauwlettend in het oog houden en je tank bijvullen volgens eigen goeddunken, op het moment van je keuze, bijvoorbeeld als de prijs laag staat en in de hoeveelheid die je wenst.

TIP: bereken op de website van Informazout exact hoeveel je bespaart met een nieuwe stookolieketel.

Klaar voor de toekomst

Ook over pakweg 20 jaar zal je nieuwe stookolie-installatie nog goed werk leveren. Alleen is het niet zeker dat de brandstof dan nog dezelfde zal zijn. De stookoliesector zit niet stil en is druk doende met innovatie. Zo wordt nu al volop gewerkt aan alternatieven voor de toekomst. Eén van die oplossingen is een koolstofarme brandstof die gewonnen wordt uit rest- en afvalstromen. Het grote voordeel met deze nieuwe biobrandstof is dat je stookolie-installatie perfect geschikt is om gebruik te maken van deze duurzame brandstof, zonder extra investering dus. En zo ben je helemaal klaar voor de toekomst.

Nog vragen over mazoutverwarming? Kijk op Informazout.be.

Share.