Dit effect heeft de EPC-waarde op de (ver)koop van je woning

Share.

Het energieprestatiecertificaat of kortweg EPC geeft de energiezuinigheid van een woning weer. Maar heeft die waarde ook een effect op de (ver)koop of (ver)huur van een pand? Uit een onderzoek blijkt in ieder geval van wel …

Wie een woning verkoopt, is verplicht om een EPC voor te leggen aan de kandidaat-kopers. Aan de hand van de energiescore die daarop vermeld staat, weet je perfect hoe energiezuinig het pand is. Meer over het EPC lees je in dit artikel.

Uit een recente studie van ERA Belgium in samenwerking met KU Leuven blijkt nu dat die score een erg grote impact heeft op de verkoop of verhuur van een woning. Wetenschappelijk expert Sven Damen van de onderzoekseenheid Economie van de KU Leuven onderzocht in opdracht het Vlaams Energieagentschap (VEA) de relatie tussen de energetische kenmerken van de woningen, hun verkoopprijs en de verkooptijd. Hij baseerde zich op de verkopen van grootste netwerk van vastgoedmakelaars in België.

Duurzaamheid loont

De resultaten zijn frappant. Als de EPC-score van een woning met 100 punten daalt, levert dat een hogere verkoopprijs van 2,3 % voor woningen of 1,8 % voor appartementen. Het effect versterkt nog als de EPC-score op voorhand al aan de lage kant was. Op een woning van 200.000 euro levert dat dus een gemiddelde meerwaarde van 4600 euro.

Ook opmerkelijk is dat woonhuizen met een EPC-waarden tussen 100 en 199 gemiddeld 10,9 % meer waard zijn dan woningen met een score tussen 400 en 499.

Een concreet voorbeeld: als een woning met een EPC-waarde tussen 400 en 499 zo’n 300.000 euro waard zou zijn, krijg je voor een identiek huis op dezelfde locatie met een EPC-waarde tussen 100 en 199 maar liefst 10,9% of 32.700 euro meer.

Sneller verkocht

Nog een andere troef: de EPC-waarde heeft ook een effect op de verkooptijd. Uit het onderzoek van Sven Damen blijkt dat woonhuizen met een lage score (100-199) gemiddeld 25 dagen sneller verkocht raken dan gelijkaardig panden met een hoge EPC-waarde (400-499). Als je weet dat zo’n 100 dagen bedraagt, is dat een tijdwinst van 25 %.

Een belangrijke kanttekening: deze energetische kenmerken zullen in de toekomst alleen maar belangrijker worden. Voor de introductie van het energieprestatiecertificaat eind 2008 daalde de prijs van een woning met zo’n 4,1 % als er geen dubbele beglazing aanwezig was. Sinds 2009 bedraagt die minwaarde gemiddeld 5,4 %.

Twijfel je nog om je woning energiezuiniger te maken? Hopelijk weet je wat te doen na het lezen van dit artikel. Ook al ben je niet meteen van plan om je woning te verkopen. Houd ook in het achterhoofd dat er nog altijd premies beschikbaar zijn. Dat zorgt voor een extra duwtje in de rug.

Auteur: EM
Bronnen: Vlaanderen.be

Share.

Leave A Reply