Bouwsector enthousiast over luchtdicht inbouwrolluik

Share.

Luchtdicht bouwen is niet mogelijk met traditionele rolluiken. Het luchtdicht inbouwrolluik ShutterX biedt hiervoor een slimme en esthetische oplossing. Hoe reageren installateurs en architecten?

Architect Yves Favoreel, zaakvoerder van DFM Architecten, krijgt regelmatig de vraag van klanten naar rolluiken. Een vraag die hij tot voor kort probeerde af te houden. “Het probleem met klassieke rolluiken is dat ze niet akoestisch isoleren, niet winddicht zijn en dat de rolluiken in allesbehalve esthetische kasten oprollen. Dat kan wel met screens. Die vormen een esthetische oplossing in zoverre je ze achter de dagkanten kunt wegwerken.”

Het inbouwrolluik ShutterX biedt een oplossing voor die bezwaren: het is luchtdicht, akoestisch en thermisch geïsoleerd en het rolluik wordt achter de dagkanten ingewerkt. Bovendien komen ze tegemoet aan de wens van veel consumenten, zegt Jurgen Oben, afgevaardigd bestuurder van ramen- en deurenspecialist Oben uit Zonhoven. “Heel wat klanten willen nog steeds graag rolluiken in hun woning. Om slaapkamers volledig te verduisteren, vanuit een gevoel van veiligheid en/of als zonnewering.”

Composietmateriaal

Hoe wordt de ShutterX precies ingewerkt? Jurgen Oben haalt er een doorsnede van de ShutterX bij om het verschil met een klassiek rolluik uit te leggen. “Wanneer je een rolluikkast in de spouwmuur inbouwt, ontbreekt daar de ruimte voor gewone spouwmuurisolatie. Het gevolg is een koudebrug, met niet alleen energieverlies maar ook kans op condensatie. ShutterX lost dat op met een composietmateriaal ter hoogte van de rolluikkast. Dat materiaal is veel dunner dan gewone spouwmuurisolatie, maar heeft wel dezelfde isolatiewaarde. Zo behoud je ook op deze plek het vereiste isolatieniveau en vermijd je een koudebrug. Bovendien is alles op die manier mooi esthetisch weggewerkt.”

Samenwerking

Een en ander betekent wel dat je van in een vroege fase van het bouwproject rekening moet houden met de installatie van deze innovatieve rolluiken, stipt Yves Favoreel aan. “Van in het voorontwerp en in de uitvoeringsplannen moet je er rekening mee houden. Wat de plaatsing betreft, is het belangrijk dat de aannemer de eerste keer een degelijke begeleiding krijgt op de werf. Maar op zich sluit de ShutterX perfect aan bij de nieuwe manier van bouwen. Tien jaar geleden was het nog gebruikelijk om met maar één stelling te werken en binnen- en buitenmuur en isolatie gelijk op te bouwen. Nu is het bij al onze projecten standaard om eerst de binnenmuren op te bouwen, vervolgens te isoleren en dan pas de buitenmuren op te trekken.”

Jurgen Oben knikt: “Bij ShutterX is het belangrijk dat alle partijen van bij het begin van het bouwproces rond de tafel zitten om metselwerk, schrijnwerk en buitenafwerking goed op mekaar af te stemmen – iets dat trouwens elk project ten goede zou komen.”

Luchtdicht

Waarom is luchtdicht bouwen eigenlijk zo belangrijk geworden? “Zoals veel architecten en bouwheren waren ook wij aanvankelijk argwanend”, zegt Yves Favoreel. “Maar gecombineerd met balansventilatie en een degelijk domoticasysteem biedt het alleen maar voordelen.”

Wat overtuigde Yves Favoreel om met de ShutterX te werken? “We hebben hiermee een product gevonden dat tegemoetkomt aan de wens naar rolluiken én de vereiste om luchtdicht te bouwen. En daarnaast is er de zekerheid dat we op begeleiding van Wilms kunnen rekenen bij de eerste uitvoeringen.”

Besparen

ShutterX is niet alleen goed voor de EPB-score en voor het comfort, maar ook voor uw energierekening. Fabrikant Wilms liet een onafhankelijk studiebureau berekenen welke winst een luchtdicht inbouwrolluik oplevert tegenover een klassiek exemplaar. Voor een gemiddeld raam in een gemiddelde vrijstaande woning met vier inwoners komt dit neer op een energiebesparing van ongeveer 43 euro per raam per jaar. Meer specifiek is dit het gevolg van een thermisch voordeel van 16,61 euro/raam/jaar (38% van het bedrag) en een luchtdicht voordeel van 26,67 euro/raam/jaar (62% van het bedrag).

Share.

Leave A Reply