Dit Belgische kasteel van Rubens staat te koop

Share.

In ons land staan er heel wat pareltjes te koop. Wie het iets spectaculairder wenst, kan daarvoor terecht in het Rubenskasteel. Het kasteel in Elewijt werd destijds bewoond door schilder Peter Paul Rubens en neemt je helemaal mee terug in de tijd, tot in de middeleeuwen. En goed nieuws, momenteel hangt er een bordje aan de poort: te koop!

De oorsprong van het kasteel gaat terug tot 1304 toen het riddergeslacht Wilre een kleine burcht liet bouwen. Over de jaren verwisselde het kasteel regelmatig van eigenaar en toen de laatste bewoner door schulden het kasteel diende te verkopen sprong meesterschilder Rubens op de kar en kocht het voor 93.000 Carolusgulden.

Hij liet het grondig opknappen tot een kasteel in Vlaamse Renaissancestijl en bewoonde het zelf van 1635 tot aan zijn dood in 1640. Ondertussen telt het domein 80 hectare en zijn er 20 slaapkamers in het kasteel te vinden. De voorbije jaren was het kasteel in privé-bezit en kon het afgehuurd worden voor events.

Maar nu moet het toch echt van de hand. Aan het kasteel, dat zowel vanbuiten als vanbinnen één en al grandeur uitstraalt, hing vorig jaar nog een prijskaartje van 4 miljoen euro, maar vond geen geschikte koper.

Verrassend is dat ‘Vlaanderen’ zelf het kasteel wil kopen. De Vlaamse regering gaf minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) groen licht om het Rubenskateel in Elewijt te kopen. “We willen dit erfgoed redden en een nieuwe toekomst geven. Het is de ideale locatie voor een toeristische attractie rond Rubens”, aldus minister Weyts.

De luxueuze residentie in renaissancestijl was ook meermaals het kader van Rubens’ prachtige werken. Dat stukje kunstgeschiedenis wordt ook door Weyts erkend. “Ik vind dat we best wat fierder mogen zijn op onze Vlaamse meesters. En dus ook de unieke kans niet laten schieten om dit domein aan te kopen en open te stellen voor het publiek. Het zou toch doodzonde zijn als dit kasteel en de geschiedenis die eraan vasthangt verloren zou gaan.”

Bekijk het kasteel ook op Zimmo

Bron en foto’s: Antwerp Sotheby’s International Realty via Zimmo

Share.

Leave A Reply