Het verschil tussen een hypothecaire volmacht en hypotheek?

Share.

Wie een lening aangaat, moet de bank een waarborg geven. Voor deze waarborg kun je gebruik maken van een hypothecaire volmacht -soms ook hypothecair mandaat genoemd- of een hypotheek. Maar waarin verschillen deze twee van elkaar?

Wat is een hypothecaire volmacht?

Dit is een akte waarin je als lener van een woonkrediet de bank volmacht geeft om een hypotheek te nemen, maar dan enkel wanneer de bank dit nodig acht. Bijvoorbeeld als je je kapitaal en interesten niet meer correct terugbetaalt aan de bank zoals afgesproken. De hypothecaire inschrijving geeft de kredietverstrekker het recht om je woning te verkopen.
Om de kosten van de hypotheekvestiging te drukken kan de bank genoegen nemen met minder zekerheid onder de vorm van een hypothecaire volmacht (ook wel het hypothecair mandaat genoemd). Deze hypothecaire volmacht wordt gevestigd in de notariële akte.

Wat is een hypotheek?

Als je je krediet niet meer kunt terugbetalen, kan de kredietverstrekker je woning verkopen om zo zijn geld te recupereren. Uit die verkoop haalt hij niet alleen wat je hem nog moet betalen, maar ook het bedrag van eventuele boetes.
Een hypotheek op een woning wordt ingeschreven in het register van een staatsinstelling: het hypotheekkantoor. Die inschrijving heeft betrekking op de som die de kredietgever als waarborg wil of aanvaardt. Een hypothecaire inschrijving geldt altijd voor 30 jaar.

Wat is het verschil?

Bij een hypothecaire volmacht geeft de kredietnemer wel de toelating om een hypotheek te nemen, maar de kredietgever neemt ze daarom nog niet en zal ze wellicht ook nooit nemen. De kosten van een hypothecaire volmacht liggen beduidend lager omdat er geen hypotheekrechten zijn, slechts 25 euro registratierecht en maar één vierde ereloon van de notaris.
Er zijn wel nadelen aan de hypothecaire volmacht. Enerzijds geniet van je al huizenjager niet de fiscale voordelen die je hebt bij een woonlening. Anderzijds heeft de kredietverstrekker minder zekerheid. Hij heeft nog geen hypotheek en wanneer hij die wil nemen, kan het al te laat zijn omdat het goed ondertussen misschien al door iemand anders is bezwaard. De kredietgever zal dit dus slechts toestaan aan klanten die hij volledig vertrouwt.
Share.

Leave A Reply