Tips om de hittegolf uit je woning en tuin te weren

Share.

Tropische temperaturen! Het kan wel eens leuk zijn, maar té warm… neen. Er is toch een bepaalde grens waarboven het voor de meeste mensen niet meer aangenaam is.

Woon je in een stad, dan voelt het bovendien nog warmer aan door het feit dat stenen, asfalt, beton et cetera al de warmte opslorpen en weerkaatsen. Maar er zijn toch een aantal maatregelen die je kan nemen om het zo aangenaam mogelijk te houden in je woning.

De ramen en deuren kan je overdag beter gesloten houden. Hoe groot de verleiding ook is. Buiten zal het namelijk warmer zijn dan binnen. Heb je rolluiken, gordijnen of zonwering? Doe die dan ook naar beneden of toe aan de kant waar de zon op de ramen staat. Eens de zon verdwenen is kan je wel gerust alles openzetten.

De ramen en deuren zijn gesloten, maar je kan dan natuurlijk zelf voor een verkoelende bries zorgen. Airconditioning is een optie, maar heb je misschien niet in je woning of in elke kamer beschikbaar. In dat geval is er de klassieke ventilator die het je wat aangenamer kan maken. Heb je trouwens ‘s nachts de ramen openstaan op de kamer, dan kan die ventilator ook de muggen uit de buurt houden. Zo kunnen ze je niet “aanvallen” en kan je gerust dat dekbed achterwegen laten.

Extra tip: zorg dat je in je slaapkamer een raam open hebt staan. Zet de ventilator in de deuropening en zorg dat die niet richting de kamer maar de gang in blaast – op de hoogste stand. De ventilator zal langzaam de warme lucht uit de kamer ‘zuigen’ en door het kleine luchtdrukverschil zal er koele lucht door het raam naar binnen worden gezogen.

Heb je een tuin, dan kan je daar overdag ook wat verkoeling gaan zoeken. Rol de tuinslang af en sluit er een sproeier of buitendouche op aan. Heb je geen buitendouche? Geen probleem. Neem een plastic fles, prik er gaatjes in en je zelfgemaakte douche is een feit. Een vijver of desnoods een emmer met fris water om je voeten in te afkoelen zal ook zalig zijn!

Auteur: HS – Foto’s Pinterest

Share.

Leave A Reply