Help, ik kan mijn huur niet meer betalen! Wat nu?

Share.

Je raakt je job kwijt, de rekeningen stromen genadeloos binnen of je hebt een onverwachte grote uitgave: er zijn heel wat situaties die je geldbeugel onverbiddelijk doen krimpen. Het betalen van je huur wordt zo elke maand een grote last. Wat als die last te groot wordt? Geen paniek: we leggen je stap voor stap uit hoe je deze situatie het best aanpakt.

Praat met de verhuurder

De eerste stap? Breng je huisbaas op de hoogte. Op die manier toon je goede wil en geef je de verhuurder de nodige context. Zo panikeert die niet wanneer de huur een aantal dagen later komt. Met een beetje geluk toont hij zelfs begrip voor je situatie. Is er op termijn geen verbetering in zicht en leef je met je huurwoning echt ‘boven je stand’? Praat eens met de eigenaar over het verlagen van de huurprijs. Je weet maar nooit.

Stel een afbetalingsplan op 

Zijn je financiële problemen wat ernstiger, maar ben je zeker van een beter inkomen in de toekomst? Dan kun je een afbetalingsplan voorstellen. Zo toon je de eigenaar dat je het probleem echt wilt aanpakken. Bekijk bovendien je alledaagse uitgaven eens grondig. Misschien kan je wel wat snoeien om weer op de goede weg te geraken. Want geef toe: is het echt wel het moment voor een weekendje Madrid?

Kan ik uit mijn woning gezet worden?

Je verhuurder kan je niet zomaar uit je woning zetten. Hiervoor moet eerst de vrederechter tussenbeide komen. Zowel jij als de verhuurder hebben recht op een minnelijke schikking. De vrederechter organiseert eerst een bemiddelend gesprek. Werkt dat niet, dan kan er een procedure opgestart worden. De vrederechter zal beslissen wat er verder moet gebeuren. In het slechtste geval word je uit je woning gezet. Hoe het met jouw situatie juist juridisch zit? Je krijgt gratis advies bij een Commissie voor Juridische Bijstand.

Overweeg een huursubsidie of een sociale woning 

Zijn je uitgaven systematisch hoger dan je inkomsten? Dan moet je de waarheid onder ogen zien: op dit moment is de huurprijs te hoog voor jou. In dat geval zou je in aanmerking kunnen komen voor een huursubsidie. Ga naar het OCMW of de Woonwinkel en bekijk samen of dit een geschikte oplossing is. Via de Vlaamse huursubsidie wordt er dan een geschikte woning voor jouw situatie gezocht. Heb je minstens één kind ten laste en overschrijdt je inkomen de opgelegde grens niet, dan kan je een sociale woning overwegen. Neem hiervoor contact op met een sociale huisvestingsmaatschappij.

Lees ook: Wanneer heb je recht op een sociale woning?

Hou de vinger aan de pols

Hou je inkomsten en uitgaven goed in de gaten. Wat initieel geen groot probleem lijkt, kan uitmonden in een enorme schuldenberg. Zorg ervoor dat de situatie niet uit de hand loopt, reageer op tijd en neem de juiste beslissingen. Ga voor een kleinere woning of een woning buiten het centrum. Zo bespaar je snel heel wat huur.

Auteur: SDC

Share.