Ongelooflijk: deze 5 kleine huizen zijn goedkoper dan een nieuwe auto

Share.

Een klein huis bouwen tegen een zeer lage prijs, het kan. Het belangrijkste element? Je levensstijl minimaliseren, zodat je een bevredigender leven kan leiden zonder al te veel schulden of een grote hypotheek.

Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een prefab woning of een op maat gemaakte woonwagen. Maar je kan nog veel meer besparen als je zelf je huisje in elkaar steekt, en dat tonen deze vijf voorbeelden aan.

Minder dan 11.000 euro

Deze Amerikaanse dame kocht een oude woonwagen voor $ 500 en gebruikte de twee jaar daarna om hem om te toveren tot een prachtig huisje van 18 m2. Het grootste deel van het huis werd gebouwd met gerecycleerd materiaal. In de gevel vind je bijvoorbeeld houten paletten terug. Daarnaast installeerde ze enkele energiezuinige oplossingen, zoals een composttoilet.  Toch werd er ook aan comfort gedacht, met een piepkleine vloerverwarming. Het resultaat? Een supergezellig huisje om met haar gezin in te leven!

Een huisje in de bomen voor 4.000 euro

Op een gezellige oudejaarsavond beloofde deze Amerikaanse man zijn vrouw dat hij haar een boomhut zou bouwen. Dat deed hij, en het werd al snel hun tweede thuis. In amper zes weken bouwde hij een boomhut voor amper 4.000 euro. We moeten er wel bij vermelden dat het een ervaren vakman was, maar toch: gepimpte boomhutten komen vaker voor als permanente woning, voor zij die zich toeleggen op kleinschalig leven. Het huisje ligt op een bosrijke heuvel, en beschikt over een verhoogd terras met uitzicht op het bos. De gevelbekleding in natuurhout beschermt het huis tegen weersomstandigheden en is gemakkelijk in het onderhoud. Een aluminium dak maakt het boomhut-plaatje compleet.

Een betonnen koepel voor 3.500 euro

Deze kleine koepelvormige huizen nog niet gezien? Dat kan: voorlopig is het nog maar een concept, maar ze hebben zowaar wel al een naam: Bini Shells of Binischalen. Ze worden gebouwd volgens een proces dat vergelijkbaar is met het maken van een ballon met papier-maché: er wordt beton gegoten over een blaasbalg voor zware lucht en een stalen frame. Vervolgens laat men de blaasbalg leeglopen, en ontstaat er een klein, veerkrachtig huis dat bestand is tegen extreme weersomstandigheden zoals aardbevingen, wind of zelfs lavastromen. Oorspronkelijk werd deze constructie gebruikt voor noodschuilplaatsen en tijdelijke structuren zoals klaslokalen bij de renovatie van een school, maar de laatste jaren worden ze ook meer en meer als woning aangeboden en gebruikt.

Een klein vakantiehuis voor minder dan 3.000 euro

Zit je met dit weer te verkommeren in een appartement in de stad en droom je van een buitenverblijfje in de Ardennen of aan de kust? Dan is dit misschien iets voor jou. Het bedrijfje Pin Up Houses maakt plannen voor zeer kleine huisjes die zowat overal kunnen gebouwd worden voor 25 euro. De geschatte bouwkosten? Amper 2.700 euro. Een voorbeeldje is deze “Cheryl Cabin” in Tsjechië, een buitenverblijfje in het groen van 9 mmet mini-terras van 4 m2. Ook perfect voor op het strand met zicht op zee, toch?

Het goedkoopste huisje ooit

500 euro: meer betaalde deze Amerikaan niet voor zijn minihuisje. Akkoord, het is slechts 8 m2klein, maar het is wel uitermate gezellig en comfortabel. Om de bouwkosten te verlagen, werd het huisje gebouwd uit hout en andere materialen van op het containerpark. Maar het gerecycleerde raam kijkt wel uit op een prachtig bos, dus wat maakt het uit? 🙂

Wil je zelf ook zo’n klein huisje of blijf je toch maar liever groot wonen? Laat het ons weten in de comments!

Auteur: PJG

Bron: The Spruce

Share.