Uniek: deze architect bouwde een oude vliegtuigloods rond zijn woning!

Share.

Architecten zouden geen architecten zijn als ze geen rijke verbeelding hadden. Maar zo heel af en toe gaat er eentje toch nog een stapje verder dan wat we met ons gezond verstand voor mogelijk achtten. En dan besteden we er hier graag aandacht aan.

Adam Kalkin, architect in New Jersey, Verenigde Staten, kocht zo’n 20 jaar geleden een klassiek landhuis uit 1880, pal in de natuur. Maar het huisje bleek al snel te klein voor de behoeften van zijn groeiende gezinnetje. De oplossing waarmee hij na een rondje out-of-the-box denken op de proppen kwam? Het te kleine huisje in-the-box zetten! Hij kocht een oude vliegtuigloods aan, en plaatste het over zijn bestaande landhuis. Dat bleef gewoon staan, en zorgt voor een unieke huisje-in-een-huis ervaring. Met veel meer bewoonbare (binnen)oppervlakte dan voorheen.

Het nieuwe huis bestaat uit drie delen: het oorspronkelijke, antieke huisje, een industriële vliegtuighangar, en een nieuwe, hypermoderne constructie in beton en glas die de hangar afsluit waar voorheen de opening van de hangar was. Op die manier worden verleden, heden en toekomst perfect gecombineerd, de droom van elke architect. De leefruimtes werden daarbij niet beperkt tot een specifieke zone: in de moderne constructie zijn zowel bureaus, leefruimtes als slaapkamers te vinden die op een strakke, modernistische manier werden ontworpen. Noem het een bijenkorf, een kantoorgebouw of een boomhut, maar het ziet er alleszins enorm strak uit met al die compartementen.

In het landhuis werd er wel een beetje gerenoveerd, maar de klassieke architectuur werd zo veel mogelijk aangehouden, oorspronkelijke houten exterieur inclusief. In het huisje vind je een zithoek met bibliotheek en oorspronkelijke open haard, een keuken en een authentieke slaapkamer uit de vorige eeuw. De échte woonkamer (en de speelruimte voor de drie kinderen) ligt in het midden van de loods en doet denken aan een zorgvuldig ontworpen marktplein in de stad.

En dat was uiteindelijk ook de bedoeling van de architect: zijn filosofie vertalen in een concreet huis voor zijn familie door zo veel mogelijk soorten woonvormen samen te brengen: stad met platteland en klassiek met modern industrieel: het huis heeft zelfs overal airco en vloerverwarming! Ook het combineren van gestructureerde geometrie, schalen en volumes met klassieke chaos is prachtig om zien.

Bekijk ook zeker onderstaande video, waar Adam Kalkin jullie meeneemt doorheen het huis. De moeite!

Auteur: PJG
Bron: Insider
Foto’s: Adam Kalkin & Kirsten Dirkin

Share.