3 redenen waarom open ruimtes in je woning toch geen goed idee zijn

Share.

Wie een huis bouwt of koopt en wil renoveren, denk al snel na over de indeling van de woning. Zo wordt er snel gedacht of die ene muur dan toch maar niet tegen de vlakte kan om de woning groter te maken en ruimtes open te trekken. Maar is dat wel een goed idee en hebben afgesloten ruimtes ook geen charmes? Dit zijn drie redenen om die muren toch niet af te breken en voor gesloten ruimtes te gaan.

We keren even terug naar de trends van de voorgaande jaren. “Muren gingen steevast tegen de vlakte om een ruimte te creëeren, waar de keuken, de woonkamer en de eetplaats één grote familieruimte te maken”, klinkt het bij Janet Lorusso, interieurarchitecte aan Apartmenttherapy.com. “Zo kon je namelijk gemakkelijk koken, tv-kijken, praten met gasten en gezinsleden en terwijl ook je kinderen in het oog houden.”

Hoewel open ruimtes uiteraard voordelen hebben en er vaak prachtige pareltjes worden afgeleverd, is het volgens de interieurarchitecten vaak tricky om mee te leven. Want jawel, die muren zijn er om een reden! En wel hierom:

1. Geluid

Wie een woning ontwerpt, ziet de factor ‘geluid’ heel gemakkelijk over het hoofd. Logisch ook, want in de eerste plaats worden open ruimtes ontworpen om de gezinseenheid en de ruimte in de woning te versterken. Maar wat met het dagelijks reilen en zeilen? Wat als iemand thuiswerkt en de andere stofzuigt? Wat als de ene met hoofdpijn uitrust of probeert te ontspannen na een drukke dag? Dan is elk overbodig huishoudelijk geluid te vermijden. Wie tuk is op rust, kan zijn binnenmuren laten staan en deze zelfs extra isoleren.

2. Veel onderhoud

Klink misschien wel vreemd, want waarom zou er per se meer onderhoud zijn, maar een open ruimte vergt toch iets meer onderhoud dan gesloten ruimtes. Zo is namelijk de gehele oppervlakte van de ruimte continu zichtbaar waardoor het tempo om alles spic en span te houden stevig de hoogte in wordt gejaagd.

3. Nieuwe designuitdagingen

Eén grote ruimte bezit naast voordelen, ook wel enkele nadelen. Zo is de uitdaging om het onderscheid tussen verschillende kamers te maken alvast een pak groter. Designmatig kan je zoiets oplossen met een slimme plaatsing van meubels, tapijten of (hang)lampen. Een ingang creëeren met boekenkasten behoort eveneens tot de mogelijkheden om een soort barrière te vormen waar je toch nog een open gevoel overhoudt. “Kortom, je moet een pak creatiever voor de dag komen en met minder muren in je woning, is de opdracht om je woning persoonlijkheid te geven alvast een stukje moeilijker”, aldus de interieurarchitecte aan Apartmenttherapy.com.

Wil je zelf aan de slag gaan met jouw open ruimte? Ontdek dan deze 9 leuke ideeën om een open ruimte op te delen!

Bron: apartmenttherapy.com
Foto: Brian & Nicki Rohloff

Share.

Leave A Reply