Dit koppel bouwde hun huis met… dynamiet!

Share.

We hebben al heel wat vreemde bouwstijlen de revue zien passeren, maar wat dit koppel heeft gedaan, tart wel alle verbeelding. Met behulp van enkele stevige staven dynamiet maakten zij hun woning. Waarom wij onze wenkbrauwen fronsen, maar de inwoners uit deze stad niet, lees je hieronder!

We reizen hiervoor naar de andere kant van de wereld, waar we terechtkomen in het Australische Coober Pedy. Het stadje ligt in het zuiden van Australië en staat gekend als “opaalhoofdstad van de wereld”. Zo wordt er in Coober Pedy opaal -de nationale edelsteen van Down Under– massaal ontgonnen. Voorts ligt de stad in de Outback op honderden kilometers van de dichtstbijzijnde nederzettingen en is het populair bij menig Hollywoodregisseurs omwille van het verlaten karakter. Zo deed de omgeving al dienst als woestijn of zelfs maanlandschap.

Wonen in een mijnenveld

Wonen in Coober Pedy is anders niet zo vanzelfsprekend. De stad kent één van de meest hitte-extreme klimaten ter wereld, waardoor meer dan de helft van de stad zich koel ondergronds bevindt. Ook om te werken richten de inwoners zich tot ondergrondse mijnschachten en zelfs het toerisme in de stad focust zich op ondergrondse attracties. Zo vind je er een kerk, hotels en georganiseerde gidsenwandelingen… jawel, onder de grond.

Maar na een tijdje wendt dat idee wel, zo ook voor Irene en Michael, die net als de meer dan 3000 inwoners in het Outbackstadje hun plek vonden in een ondergrondse woning, een zogenaamde Australische dugout. Hoe ze dat deden, was vrij simpel. Gezien de mijnenhistoriek in de stad zijn explosieven erg voorradig. Met gecontroleerde ontploffingen schieten ze op die manier ruimtes in de rotsen. Die gaan ze uiteindelijk bekleden tot woning.

Voordelen van een dynamieten woning

Irene en Michael wonen al meer dan twintig jaar in de Zuid-Australische stad en kennen het ondergrondse bestaan als geen ander. Ook hun woning was oorspronkelijk een rots die door verscheidene explosies en boringen werd omgetoverd tot woning. “Het mooie is dat er een continu temperatuur is van 22°C, wat -gezien de buitentemperaturen- meer dan ideaal is. Binnenin is elke dugout uniek, want door de ontploffingen en boringen is geen enkele woning dezelfde. Elke muur is op één of andere manier anders. Er werd uiteraard geen rekening gehouden met de architectuurstijl”, lacht Michael.

Maar is dat dan niet gevaarlijk, of is er geen instortingsgevaar? “Tot op heden is er nog geen enkele dugout ingestort. De draagkracht is fenomenaal. Soms brokkelt er wel iets af, maar dat komt gelukkig zelden voor.” Wat betreft faciliteiten moeten de inwoners van the middle of nowhere niet meteen onderdoen voor de ‘dichtstbijzijnde’ grote stad (lees: Adelaide, 864 km zuidelijker). “Recent kwamen ze antenneschotels installeren zodat we ook internet hebben in onze stad. Ondertussen werken we op die manier met wifi-hotspots die ook onder de grond werken. Voorts zijn er uiteraard elektriciteit- en waterleidingen voorzien in elke dugout, B&B of hotel. Sommigen hebben zelfs een eigen zwembad in hun dugout. Het is een manier van leven, die voor ons doodnormaal is. Het is alleen niet boven de grond.”

Foto’s: Good Cop Bad Cop

Bekijk ook de video hieronder:

Zou jij hier kunnen wonen?

Bron: realestate.com.au

Share.

Leave A Reply