Duurzaam verwarmen met stookolie

Share.

Meer hernieuwbare energie gebruiken is goed voor de planeet en je portefeuille. Maar wat als de zon niet schijnt of het te koud is? Combineer de zekerheid van mazout met hernieuwbare energie in een hybride verwarmingssysteem. Het beste van twee werelden.

Hybride verwarmingssystemen combineren een klassieke energiebron, zoals een stookolieketel, met een hernieuwbare energiebron, zoals een warmtepomp of een zonneboiler. De warmtepomp en de zonneboiler krijgen daarbij de voorrang: als het mogelijk is, levert de natuur de energie voor je warm water en verwarming.

Als het te koud is of de zon onvoldoende schijnt, schakelt het systeem automatisch over op stookolie. Je hoeft zelf niets te doen. Het voordeel? Je verbruikt minder mazout en stoot dus minder CO2 uit. Een lager stookolieverbruik is uiteraard ook goed voor je portefeuille.

Maar welk systeem kiezen?

Een zonneboiler maakt gebruik van thermische zonnepanelen. Dit systeem wordt vooral gebruikt voor de productie van sanitair warm water, maar er zijn ook zonneboilers die het verwarmingswater voorverwarmen voor je cv-ketel. Met een goed afgestemde zonneboiler kan je jaarlijks tot 60% van je sanitair water gratis verwarmen met de kracht van de zon.

De hybride installatie zelf is natuurlijk wat duurder dan alleen een nieuwe stookolieketel (zie tabel). De meerkost verdien je terug op 10 à 16 jaar. Je kan bovendien via het Vlaamse Gewest tot 2.750 euro van je investering terugkrijgen. En er bestaan ook extra gemeentelijke premies die gaan van 250 tot 750 euro.

Hoeveel jij precies bespaart op financieel en ecologisch vlak kom je snel te weten op https://informazout.be/nl/tools/bespaarsimulator

Mazout en warmtepomp

Mazout laat zich ook prima combineren met een warmtepompsysteem. Een warmtepomp verbruikt meer energie wanneer de buitentemperatuur onder de 5°C zakt en wanneer de radiatoren meer dan 60°C vragen. Die extra energie kan je dan opvangen door de productie van je verwarmingswater tijdens die periodes met stookolie te verzekeren. Net als bij een zonneboiler gebruik je bij dit systeem maximaal de warmte uit de natuur. Pas als die niet volstaat, schakelt het systeem automatisch over op stookolie. Let wel: zo’n hybride systeem is perfect combineerbaar met je bestaande verwarmingsinstallatie met radiatoren en/of met vloerverwarming.

Tegenover het stevige prijskaartje van zo’n hybride installatie staat dat je over een periode van 15 jaar meer rendement haalt uit een hybride installatie dan uit een systeem met enkel een warmtepomp. Het onafhankelijke studiebureau Ph . Deplasse & Vennoten berekende

dat je CO2-uitstoot bijna een derde lager ligt met een hybride systeem bestaande uit een condensatieketel met warmtepomp dan met een 100% elektrische warmtepomp, en dat voor de helft van de prijs. Met andere woorden: zowel de basisinvestering als het verbruik van een hybride installatie liggen veel lager in combinatie met mazout.

Wat kost een nieuwe stookolieketel in combinatie met een hernieuwbare energiebron?

25 kW verwarming en sanitair warm water  Minimumprijs Maximumprijs
Condenserende mazoutketel met A-label 5000 euro 7500 euro
Condenserende mazoutketel met A-label + zonneboiler 7500 euro 10000 euro
Condenserende mazoutketel met A-label + warmtepomp 10000 euro 15000 euro

Dit zijn de prijzen voor een gemiddeld Belgisch huis met vier inwoners. Deze ‘standaardwoning’ heeft drie gevels, twee verdiepingen en een oppervlakte van 180 m2, voor een totale warmtebehoefte van 28.000 kWh per jaar. Om de precieze prijs te kennen die voor jouw situatie van toepassing is, vraag je best een offerte aan. De indicaties die we hierboven geven, houden geen rekening met installatiekosten.

Meer informatie vind je op Informazout.be

Share.