Maak je woning warmtepompklaar

Share.

Na de aankoop van een oude woning vinden er vaak grote renovatiewerken plaats. Oude verwarmingssystemen vervangen door een energiezuinige warmtepomp is dan altijd een goed idee. Maar hoe zorg je ervoor dat je woning hiervoor geschikt is?

Warmtepompen vormen een uitstekend alternatief voor een klassieke verwarmingsinstallatie. Om te beginnen heeft een warmtepomp een laag energieverbruik. Daarnaast is het ook een heel milieuvriendelijke oplossing die beduidend minder CO2-uitstoot dan traditionele verwarmingssystemen. Door hernieuwbare energie te integreren in de woning ben je niet alleen duurzaam bezig, ook de waarde van je woning stijgt. Op de renovatiemarkt zijn er drie mogelijkheden om een warmtepomp in te zetten voor de verwarming van de woning: de vervanging van de bestaande ketel door een warmtepomp, vervanging door een hybride warmtepomp met geïntegreerde gasketel of de koppeling van een warmtepomp aan de bestaande ketel. Dit laatste noemt men een bi-valent systeem. Niet elke woning is meteen geschikt voor een warmtepomp. Zo ga je in drie stappen naar de juiste warmtepomp.

1. Goed isoleren

Je hebt er niet veel aan om op een energievriendelijke manier je woning te verwarmen als deze warmte meteen zijn weg naar buiten vindt. Ga dus eerst voor een performante dak-, muur-, vloer- en glasisolatie. Vervang de ramen uit enkel glas door hoogrendementsglas, vermijd koudebruggen en ga op zoek naar warmteverliezen. Hoe beter de woning is geïsoleerd, hoe hoger het rendement van een warmtepomp.

2. Vloerverwarming?

Om te weten welke warmtepomp geschikt is voor jouw woning, is het noodzakelijk de benodigde watertemperatuur te kennen. Een lage temperatuur warmtepomp is geschikt tot maximum 50°C wateraanvoertemperatuur, bij een hoge temperatuur warmtepomp stijgt dit tot 70°C. Deze benodigde watertemperatuur is afhankelijk van het type warmte-afgiftesysteem. Zo wordt bij vloerverwarming het water op lage temperatuur (maximum 35 tot 45 °C) verdeeld. Een lage temperatuur warmtepomp is hier dus de ideale oplossing.

3. …Of radiatoren?

Gebruik je geen vloerverwarming maar radiatoren, dan is het belangrijk te weten of het gaat om lage temperatuur of hoge temperatuur radiatoren. Voor een lage temperatuur warmtepomp heb je lage temperatuur radiatoren nodig. Ben je niet zeker dat je huidige radiatoren kunnen functioneren met een lage temperatuur warmtepomp?

Controleer dit dan eerst door de aanvoertemperatuur van het CV-water te verlagen tot 50°C. Doe dit op een koude dag en zet alle radiatoren open. Controleer nadien of je woning voldoende warm blijft. Worden je oude radiatoren verwarmd door een gas- of mazoutketel, dan zijn dit waarschijnlijk hoge temperatuur radiatoren. Dit is het geval in de meeste bestaande en zeker in de oudere woningen. De maximale wateraanvoertemperaturen voor deze radiatoren ligt tussen de 65°C en 90°C. Wens je deze te behouden? Dan heeft Daikin goed nieuws. Indien de woning prima geïsoleerd is, kunnen dezelfde radiatoren behouden blijven met lagere wateraanvoertemperaturen tussen de 50°C en 70°C. De nieuwe state of art Daikin Altherma 3 H Hoge Temperatuur  lucht/water warmtepomp is het geschikte toestel om hierop aan te sluiten. Dit toestel kan de bestaande radiatoren gebruiken om de woning te verwarmen. Zo bespaar je de kost van nieuwe radiatoren of de installatie van vloerverwarming, maar geniet je toch de voordelen van een warmtepomp.

DAIKIN ALTHERMA 3 H HOGE TEMPERATUUR LUCHT/WATER WARMTEPOMP
Vervang je oud verwarmingssysteem voor verwarming en sanitair warm water op een eenvoudige manier met de energiezuinige Daikin Altherma 3 H Hoge Temperatuur warmtepomp.

 • Watertemperaturen tot 70°C, zelfs bij -15°C.
 • Eenvoudige vervanging van bestaande ketel
 • Combineerbaar met hoge temperatuur radiatoren
 • Laag energieverbruik: A+++ energielabel voor verwarmen
 • Beschikbaar in drie capaciteiten
 • Versies ‘enkel verwarmen’ of ‘verwarmen en koelen’
 • Stil toestel
 • Keuze uit wandmodel of geïntegreerd model met boiler
 • Bestuurbaar vanop afstand via Smartphone Daikin

Controller

 • Winnaar IF 2019 Design Award
 • Leverbaar vanaf januari 2020.

Meer weten over de Daikin Warmtepompen?

Share.