Wat is het voordeligst: een kot huren of kopen?

Share.

Proeven je kinderen binnenkort van het studentenleven? Dan moet je misschien eerst op kotenjacht. Wil je niet dat je student in een vieze kamer van een malafide kotbaas moet vertoeven? Dan is het misschien geen slecht idee om gewoon zelf een kot aan te kopen.

Een huis of een appartement kopen om het vervolgens te verhuren? Het kan je een flinke cent opleveren. Als je studerende kinderen in huis hebt, dan is het ook een optie om een studentenkamer te kopen. Om het eerst zelf te gebruiken en nadien te verhuren aan andere studenten. Maar is dat wel een goed idee?

De prijzige student

Het is geen geheim: een student kost geld. En soms loopt dat prijskaartje wel heel erg op. In Leuven en Gent bijvoorbeeld, huur je een studentenkamer voor gemiddeld 365 euro per maand. Daarvoor krijg je een erg kleine kamer in de plaats. De badkamer en de keuken zijn dan gedeeld.

Wil je toch liever dat je kind een eigen badkamer of toilet heeft, dan loopt het prijskaartje op tot zo’n 480 euro per maand. Een snelle rekensom leert ons dat een masterstudent, die vijf jaar in Leuven of Gent studeert, al snel 28.800 euro aan huisvesting alleen kost. En dat huurgeld zie je dus nooit meer terug.

Kopen of huren?

Het is dan ook helemaal geen gek idee om zelf een studentenkamer of studio te kopen. Het is een hele investering, maar achteraf kun je het pand verhuren aan andere studenten. Het kot terug verkopen is uiteraard ook een optie.

Heb je voldoende financiële middelen? Dan kun je misschien een volledig pand met studentenkamers kopen. Maar dat brengt natuurlijk ook wat verplichtingen met zich mee. Denk maar aan het onderhoud van de woning en de opvolging van alle huurcontracten.

Het totaalplaatje

Als je daar geen tijd voor hebt, dan is één studentenkamer of een studio een betere optie. Tegenwoordig vind je tal van bouwpromotoren die gloednieuwe studentenstudio’s aanbieden van zo’n 17 tot 25 vierkante meter. Het prijskaartje? Tussen 90.000 en 135.000 euro.

Maar dat zijn natuurlijk niet de enige kosten. Denk maar aan de registratierechten, die in Vlaanderen 10 procent bedragen, en in Brussel en Wallonië 12,5 procent. Als je een studio in een groter studentencomplex bezit, dan is het niet meer dan logisch dat je ook gemeenschappelijke kosten betaalt. En …de fiscus eist ook nog een deel op. Verhuur je een studio, dan betaal je immers ook belastingen op de huurinkomsten.

Een paar bedenkingen

In je beslissing hou je ook best rekening met twee dingen. Eerst en vooral is het de voorbije jaren al meermaals gebeurd dat studio’s en studentenkamers onverhuurd bleven. Universiteiten en hogescholen bieden namelijk steeds vaker zelf studentenstudio’s aan. En die vallen bij de jongeren in de smaak. Als je een moderne, verzorgde en comfortabele studio in handen hebt, dan is de kans heel klein dat je geen huurder hebt, maar je weet maar nooit.

En tot slot vraagt zo’n studentenstudio veel onderhoud, omdat ze sneller lijden onder slijtage. Wil je na een paar jaar de studio weer verkopen en winst maken? Dan zal je wellicht meer moeten doen dan enkel de muren opnieuw verven …

Auteur: EM

Share.