Dit zijn de 10 meest leefbare steden ter wereld in 2019

Share.

Naar goede traditie opent het Economist Intelligence Unit het nieuwe schooljaar met een rapport: de Global Liveability Index, een ranking om na te gaan welke stad ter wereld het meest leefbare is. Niet verrassend hebben de landen die het al jaren goed doen opnieuw topscores behaald. Tijd om de lijst erbij te nemen en de volgende citytrip te boeken!

Hoe meten ze dit

De Global Liveability Index wordt bepaald op basis van 5 parameters, die elk hun gewicht hebben in hun berekening. Om te beginnen is er de stabiliteit van het land, gemeten op de criminaliteitscijfers, terreurdreiging en maatschappelijke onrust. Vervolgens wordt er gekeken naar de gezondheidszorg, waar het aantal en de kwaliteit van publieke en privéverzorging onder de loep werd genomen. Als derde staat cultuur en milieu op het programma. Zo wordt er in dit punt gekeken naar onder andere de corruptie, censuur en religieuze voorschriften in het land, maar ook de mogelijkheid om sport en cultuur te beleven, alsook ‘s lands keuken te ontdekken wordt hier mee opgenomen. Als voorlaatste wordt de parameter onderwijs onderzocht, waarbij de hoeveelheid en de kwaliteit van de onderwijsinstellingen centraal staat. Tot slot is er de infrastructuur, die het wegennet, openbaar vervoer, de huizenmarkt, de nutsvoorzieningen en de internationale bereikbaarheid in kaart brengt.

De 10 meest leefbare steden ter wereld

Uit bovenstaande punten blijkt de Oostenrijkse hoofdstad Wenen als beste uit de test met 140 belangrijke steden te komen. Ze worden op het hoofdpodium bijgestaan door de Australische grootsteden Melbourne en Sydney. Vorig jaar prijkte het Japanse Osaka nog op de bronzen stek. Daaronder doet Canada het voortreffelijk met Calgary, Vancouver en Toronto. De top 10 wordt vervolledigd door Tokyo, Kopenhagen en Adelaide. Opmerkelijk: op onderwijs scoorde de hele top 10 het maximum van de punten en ook de stabiliteit en gezondheidszorg slaagden met de allerhoogste onderscheiding.

1 Wenen, Oostenrijk 99,1
2 Melbourne, Australië 98,4
3 Sydney, Australië 98,1
4 Osaka, Japan 97,7
5 Calgary, Canada 97,5
6 Vancouver, Canada 97,3
7 Toronto, Canada 97,2
8 Tokyo, Japan 97,2
9 Kopenhagen, Denemarken 96,8
10 Adelaide, Australië 96,6

Sydney, Australië steeg dit jaar van de vijfde naar de derde stek.

De 10 meest onleefbare steden ter wereld

Helaas heb je voor de primussen van de klas ook een tiental die achteraan bengelen. Vooral op basis van gezondheidszorg, infrastructuur en stabiliteit zijn er enkele steden die in grote nood verkeren. Het Syrische Damascus sluit ook dit jaar weer de rij en ook Lagos en Dhaka (wel haasje-over ten opzichte van vorig jaar) staan op het merkwaardige podium. Voorts blijft het in de flop 10 nog steeds een minder aangenaam weerzien met KarachiPort MoresbyHarare, Douala en Algiers. De volgorde is ook min of meer dezelfde, al gleed Tripoli enkele plekjes af. ‘Bovenin’ verdween het Senegalese Dakar en maakte het plaats voor Caracas uit Venezuela.

131 Caracas, Venezuela 46,9
132 Algiers, Algerije 44,1
133 Douala, Kameroen 44
134 Harare, Zimbabwe 42,6
135 Port Moresby, Papoea-Nieuw-Guinea 41
136 Karachi, Pakistan 40,9
137 Tripoli, Libië 40,4
138 Dhaka, Bangladesh 39,2
139 Lagos, Nigeria 38,5
140 Damascus, Syrië 30,7

We zagen al dat Tripoli (Libië) enkele plekken moest toestaan, maar de voorbije vijf jaar zijn ook Caracas (Venezuela, 131e), Tunis (106e, Tunesië), Asunción (Paraguay, 99e) en Detroit (VS, 56e) stevig achteruit gegaan. In omgekeerde richting maken Abidjan (Ivoorkust, 123e), Kiev (Oekraïne, 117), Hanoi (Vietnam, 107e), Belgrado (Servië, 77e) en Moskou (Rusland, 68e) de grootste vorderingen. Om een idee te geven: Brussel zit met plek 27 prima in het gezelschap van Europese grootsteden Stockholm, Amsterdam, München, Parijs en Barcelona.

Lees ook: De 5 duurste steden in Europa om een woning te kopen
De 5 goedkoopste landen in Europa om een woning te kopen

Share.

Comments are closed.