Waarom kiezen voor een slimme thermostaat?

Share.

Wie voordelig wil verwarmen, komt vandaag al snel terecht bij de slimme thermostaten. Logisch, die toestellen zijn een stuk intelligenter dan de ‘gewone’ exemplaren. Maar wat kan zo’n slimme thermostaat dan precies? Welke voordelen levert zo’n toestel op? En zijn er ook nadelen? Dat achterhaal je allemaal in dit artikel.

Een gewone thermostaat werkt mechanisch. Met een draaiwieltje. Dat betekent dat er een menselijke handeling nodig is om een aanpassing door te voeren. Gelukkig kun je zo’n thermostaat wel programmeren zodat de verwarming bijvoorbeeld elke dag om 6 uur ’s ochtends aanspringt en automatisch uitschakelt om pakweg 22 uur. Veel meer programmeermogelijkheden zijn er in de meeste gevallen helaas niet.

Een slimme thermostaat is eveneens programmeerbaar, maar het grootste verschil is dat je dat ook vanop afstand kunt doen. Dankzij de koppeling met een handige app op je smartphone bedien je de verwarming thuis bijvoorbeeld terwijl je nog op het werk bent. Een concreet voorbeeld: je moet overwerken … dan heeft het weinig zin dat je verwarming thuis ingeschakeld is. Met een tik en een veeg stel je dat een uurtje uit. Ook vakantieregelingen instellen is heel eenvoudig. Het resultaat? Minder energieverbruik en dus ook een lagere energiefactuur.

Foto: Remeha

Ook handige statistieken

Naast die gemakkelijke bediening via je smartphone of tablet heeft een slimme thermostaat nog een ander belangrijk voordeel: de app houdt immers statistieken bij. Die geven je inzicht in je verbruik. Kwestie van tijdig bij te sturen en je energiefacturen nog wat forser te doen dalen. Sterker nog, een goede slimme thermostaat analyseert je gewoontes en weet na een tijdje zelf wanneer je huis verwarmd moet worden. Ook omdat ie bijvoorbeeld rekening houdt met de weersvoorspellingen. Goed om te weten: bij een eventuele storing krijg je meteen een melding op je smartphone. Ook dat is voor heel wat mensen doorslaggevend om voor een slimme thermostaat te kiezen.

Twee soorten: aan/uit en modulerend

Om een verwarmingsketel te sturen zijn er twee manieren: je kunt gebruikmaken van een zogenoemde aan/uit-regeling of modulerende werking. Oudere ketels werken doorgaans met een aan/uit-regeling. Dat betekent dat je de verwarmingsketel enkel kunt in- of uitschakelen. Recentere condensatieketels zijn voorzien van een modulerende regeling. Dat houdt in dat de capaciteit aangepast wordt op basis van de benodigde energie. Zulke ketels ondersteunen het zogenoemde OpenTherm-protocol.

Check de compatibiliteit

Of er ook nadelen zijn aan een slimme thermostaat? Ja hoor. Zo is niet elke slimme thermostaat compatibel met elk type verwarming of merk van verwarmingsketel. Al merken we de jongste tijd wel een shift. Meer en meer slimme thermostaten zijn vandaag compatibel met diverse types en merken dankzij het eerder uitgelegde OpenTherm-protocol. Onze tip: win op voorhand de nodige inlichtingen in. Noteer het merk en type van je verwarmingsketel en check de website van de fabrikant of stel de juiste vragen aan een verkoper in de winkel. Nog een nadeel: sommige slimme thermostaten werken uitsluitend met een abonnement. Gelukkig zijn er heel wat merken die dat niet doen.

Plaatsing

Houd er rekening mee dat een slimme thermostaat installeren wel wat tijd vergt. Sommige exemplaren zijn ontzettend eenvoudig te installeren, anderen vergen wel wat vakkennis of de tussenkomst van een professional. Bij de betere slimme thermostaten moet je bijvoorbeeld ook een gateway of buitenvoeler installeren.

Ben jij gewonnen voor een smart home en wil je naast gebruiksgemak ook duurzamer omspringen met energie? Dan is een slimme thermostaat een echte aanrader. Sterker nog, het is een investering die je door de lagere energiefacturen snel terugverdient. Bovendien ogen de meeste slimme thermostaten erg mooi. Kijk maar eens naar de Remeha eTwist. Die past in elk interieur, is voorzien van een overzichtelijk kleurendisplay en werkt ontzettend gebruiksvriendelijk en betrouwbaar. Bovendien is de eTwist dankzij OpenTherm compatibel met elk type verwarmingsketel. En de app? Die ziet er niet alleen gelikt uit maar werkt zo eenvoudig dat een handleiding nagenoeg overbodig is.

 Meer weten? Ontdek het volledige gamma Remeha-thermostaten hier.

Auteur: EM
Foto’s: © Remeha

Share.