Ongezien: deze stadswoning heeft een zwevende serre in de tuin

Share.

Een prachtige nieuwbouw middenin een noeste arbeiderswijk? Daarvoor moet je in Mechelen zijn. Een alleenstaande vrouw met groene vingers kocht er een klein huisje naast de kerk, en vroeg aan het architectenbureau dmvA een volledige reconstructie. De wens? Een nieuwbouw met een eigen moestuintje.

Niet evident in het centrum van een stad, natuurlijk. Het perceel was bovendien volledig bebouwd, de achterkant had een noordelijke oriëntatie in de schaduw van het huis. Moeilijk om een groen plekje te creëren met zo weinig zonlicht.

De oplossing? De achterkant van het gebouw volledig verwijderen, op één stalen balk na. Een balk die de architecten inspireerde om wat extra balken toe te voegen en er een serre bovenop te plaatsen. Inderdaad. Bovenop. Door deze serre letterlijk te laten drijven, bleef het terras licht en luchtig om het gebrek aan licht op te vangen. De opening van het perceel genereert immers een prachtig uitzicht vanuit de serre en de eerste verdieping, met de kerk als stedelijk decor.

Door de slechte oriëntatie waardoor er weinig licht de begane grond bereikt, besloot dmvA de rollen in leefruimtes om te keren: de slaapkamer werd beneden ontworpen, de woonkamers boven. Naast de patio is er een kleine woonruimte die in de toekomst ook als woonkamer kan worden gebruikt.

Door alle binnenmuren te verwijderen en open ruimtes te creëren, lijkt het huis groter dan het is, ondanks de eerder bescheiden woonruimte van 80m2. De trappen werden aan de zijkant van de woonst geplaatst om de open ruimtes niet te verstoren. Onlangs werd zelfs een dakterras aan de woonst toegevoegd.

De gevels van het gebouw werden witgekalkt. Dit zorgt ervoor dat de groeven van de muren nog steeds zichtbaar zijn, en de geschiedenis van het gebouw wordt gerespecteerd. Waar vroeger de toegangspoort was, werd een open ruimte tot aan de patio gecreëerd. Het resultaat? Een overdekte buitenruimte onder het huis, perfect als carport.

Deze carport wordt afgesloten door een poort met stalen jaloezieën in een hoek van 45 graden: perfect om een open, lichte indruk te geven en tegelijkertijd voldoende privacy te bieden. Deze donkere hoek gaf vroeger een somber cachet aan het straatbeeld, maar nu blaast hij de straat nieuw leven in.

De perfecte reconstructie, als je het ons vraagt. Wat vinden jullie ervan?

Auteur: PJG
Bron: Archdaily

Share.