Investeren in vastgoed? 6 tips!

Share.

De rente op de spaarboekjes staat historisch laag. Heel wat mensen grijpen dus naar alternatieve manieren om rendement te halen. Vastgoed is en blijft heel erg populair. En dat is niet verwonderlijk. Maar hoe begin je daar precies aan? En waarop moet je letten als je wil investeren in vastgoed. We leggen het je in dit artikel haarfijn uit.

Laten we eerst even duidelijk maken dat investeren in vastgoed niet alleen voor de allerrijksten van de samenleving is. Door de lage rentes op de bank en stabiele huurprijzen krijg je een zogenoemd hefboomeffect. De huurprijs ligt vaak op dezelfde lijn als wat jij afbetaalt voor je hypotheek. Het allergrootste voordeel: na afloop van je lening heb je een behoorlijke meerwaarde gecreërd. Andere redenen waarom investeren in vastgoed zo interessant is? Vastgoed blijft in waarde stijgen en je risico is een stuk kleiner in vergelijking met beleggingen op de beurs. Ook handig: de huurprijzen blijven jaar na jaar stijgen. Overal, maar vooral in de centrumsteden.

Kies de juiste locatie

Wie wilt investeren in vastgoed, moet heel veel knopen doorhakken. Ga je voor nieuwbouw of een bestaand pand? Moet dat bestaand pand instapklaar zijn of wil je het nog (laten) renoveren? Wil je liefst een appartement waar al een huurder in zit zodat je vanaf dag één een gegarandeerde opbrengst hebt? Boekhouders, bankadviseurs, advocaten, vastgoedmakelaars en notarissen hebben antwoorden op al je vragen. Maar als we je één gouden tip mogen geven: investeer slim door te kiezen voor een zogenoemde AAA-locatie. Dat is een plek in (de rand van) een centrumstad waar je aangenaam kunt wonen, werken en winkelen. En waar scholen en openbaar vervoer op wandel- of fietsafstand liggen. Zulke locaties brengen veel meer op dan plattelandswoningen. Ze zijn immers erg gegeerd.

Maak geen emotionele keuze

Het appartement van een tante? Of een huis in de straat waar je bent opgegroeid? Het heeft ongetwijfeld een emotionele waarde … maar dat brengt daarom niet meer op. Als je wilt investeren in vastgoed, mag je je buikgevoel wel volgen, maar blijf wel rationeel. Je kunt daarom maar beter het rendement in je achterhoofd houden. Onze tip: koop nooit investeringsvastgoed waar je zelf niet zou willen wonen of werken.

Binnen- of buitenland?

Overweeg je om een woning in het buitenland te kopen? Dat heeft zowel voor- als nadelen. Het grootste voordeel is dat je er zelf ook van kunt genieten. Daarnaast kun je op maandbasis een stuk meer vragen voor een woning aan een of andere Spaanse costa dan voor een appartement in eigen land. Het nadeel? De afstand. Je bent al genoodzaakt om iemand te zoeken voor eventuele herstelling of onderhoudswerken (zoals het zwembad proper houden). Bovendien is geld lenen voor vastgoed in het buitenland moeilijker.

Meer dan woningen

Houd in het achterhoofd dat je niet enkel kunt investeren in huizen en appartementen. Er zijn ook heel wat andere formules die flink wat rendement kunnen opbrengen. Denk maar aan vakantiewoningen, studentenkoten, hotelkamers, bedrijfsvastgoed, parkeerplaatsen enzovoort.

Wat brengt dat op?

Wie op het internet surft, ziet al dadelijk heel uiteenlopende cijfers als het over huurrendementen gaat. Een realistisch percentage? Zo’n 3 à 4 procent rendement. Dat lijkt op het eerste zicht misschien niet zo heel erg veel, maar het is wel een veelvoud in vergelijking met het schamele bedrag dat je krijgt voor het geld dat op je spaarboekje geparkeerd staat.

Zonder zorgen?

Wil je wel investeren in vastgoed, maar heb je helemaal geen zin in de hele administratieve rompslomp en de praktische beslommeringen? Dan kun je ook kiezen voor een zogenoemde verhuurservice. In ruil voor een bepaald percentage van de huuropbrengsten neemt een expert alles uit handen: een huurder zoeken, de huurovereenkomst opstellen, de plaatsbeschrijving maken, de betalingen opvolgen, de huurgelden indexeren enzovoort. Op die manier wordt investeren in vastgoed pas écht gemakkelijk.

Auteur: EM

Share.