Zo meet je de woonoppervlakte van je huis

Share.

Tijdens het zoeken naar een huis of wanneer je je woning te koop wil aanbieden, stuit je vaak op hetzelfde: de woonoppervlakte. Hoe wordt dat nu precies berekend en vooral: is het gemakkelijk om dat ook zelf te doen? Wij zochten het voor je uit.

Net zoals vele aspecten in het bezitten of aankopen van een huis of appartement, is het berekenen van de woonoppervlakte soms moeilijk. Er is namelijk geen vaste standaard om je huis te meten, maar we lijken het toch allemaal verschillend te doen. En net dan gaan we fouten maken die aan het eind van de rit weleens cruciaal kunnen zijn.

Wat is de woonoppervlakte?

Geef maar toe, echt iedereen kijkt ernaar wanneer ze een huisje zoeken. Of je een idee kan vormen als je een getal ziet staan, dat hangt dan weer af van je inschattingsvermogen. Maar ga je zelf je woning opmeten? Dan is het best om niet gewoon te schatten. Probeer deze stappen uit:

  1. Teken een plan van het interieur van je woning, waar je de vorm van elke kamer apart uittekent. Een gewone schets volstaat.
  2. Probeer elke kamer te verdelen in rechthoekige figuren. Dit is het gemakkelijkst te berekenen.
  3. Laat onafgewerkte ruimtes, opritten, voortuinen en veranda’s achterwege.
  4. Bereken de oppervlakte van elke ruimte door de lengte van de rechthoeken te vermenigvuldigen met de breedte. Meerdere rechthoeken per ruimte tel je samen op, alsook andere wiskundige figuren (zoals een driehoek) in je kamer.
  5. De som van al deze oppervlakten is je woonoppervlakte.

Meten is weten2

Waarmee hou je (geen) rekening?

Uiteraard is het goed bepalen van je woonoppervlakte niet simpel. Je moet namelijk goed nakijken of de ruimte die voor ogen hebt wel meetelt voor de totale woonoppervlakte. Zo telt bijvoorbeeld een garage, berging of kelder niet mee, vermits je daar veelal niet woont.

Een afgewerkte zolder is dan wel inbegrepen in je woonoppervlakte, tenzij er sprake is van een bergzolder, een zolder waar je enkel op kan met een niet-vaste trap en/of een zolder met onvoldoende daglicht. Daarnaast moet je ook rekening houden met hoogtes. Een kamer met een maximumhoogte van anderhalve meter, telt sowieso niet mee voor de woonoppervlakte.

Voorbeeld:
Je gelijkvloers heeft een woonoppervlakte van 100 m², je eerste verdieping telt 80 m² en je afgewerkte zolder 40 m². Dan kan je oplijsten dat je totale woonoppervlakte 220 m² bedraagt. Heb je daarnaast een garage van 50 m² en een kelder van 90 m², dan mag je dit uiteraard vermelden in je zoekertje, maar niet dat je totale woonoppervlakte 360 m² is.

Meten is weten1

Waar let je nog op?

Een verkeerde woonoppervlakte betekent een verkeerde inschatting van de waarde van je woning. Dat geldt zowel voor jou als je verkoopt, maar net zo zeer als wanneer je op zoek gaat naar een woning. Een onafgewerkte kelder of bergruimte wordt weleens meegeteld als woonoppervlakte. Bekijk dus elke situatie goed voor je gaat (ver)kopen. Heb je je woonoppervlakte kunnen opmeten dankzij deze tips? Laat dan zeker eens de waarde van je woning schatten via onze prijswijzer.

Bron: Zillow

Share.

Leave A Reply