Vind de ideale bouwgrond dankzij deze 7 tips

Share.

Voor vele mensen is het kopen van een bouwgrond het begin van een mooie toekomst. Nadien volgt het huis, de tuin en (vaak) de kinderen. De keuze van die bouwgrond vormt dan ook de basis voor dat “nieuwe leven”. Daarom is het belangrijk dat je voldoende tijd voorziet om de juiste beslissing te nemen, zodat de basis alvast goed zit. We geven je 7 tips waarmee je gegarandeerd op weg bent naar jouw ideale bouwgrond.

1. Ligging

Belangrijk is te kijken naar de ligging en bereikbaarheid van de bouwgrond. Location, location, location. Daar gaat het om. Het is zeker een pluspunt als je bouwgrond niet ver ligt van je werk, een supermarkt, een school of van vrienden en familie. Ga ook zeker na of het perceel in de buurt ligt van verbindingswegen. Natuurlijk is de ideale ligging voor iedereen anders en het is daarom een keuze die ieder voor zich moet maken.

Zimmo.be bouwgrond in Kuringen

2. Nutsvoorzieningen

Het mag dan de logica zelve lijken, maar kijk voor de zekerheid toch maar na of alle nutsvoorzieningen aanwezig zijn. Als er nog leidingen moeten gelegd worden, kan dit even duren. Je wilt uiteraard dat alle leidingen aanwezig zijn wanneer je aan de bouw begint. Hieronder een kort lijstje:
  • water
  • elektriciteit internet
  • telefoon
  • aardgas
  • aansluiting voor tv
  • voorzieningen voor verwarming op stookolie

3. Respecteer de bouwstijl

Bij het bouwen van een nieuwe woning worden er telkens eisen gesteld aan de bouwstijl van de woning. Het is namelijk belangrijk dat de bouwvoorschriften van de omgeving worden gerespecteerd. Zo hebben de bouwvoorschriften onder meer een invloed op de ligging van het perceel, de helling van het dak, de hoogte van de dakgoot en eventueel zelfs het kleurengebruik. Het is vooral de taak van de architect om hier rekening mee te houden en de voorschriften te verwerken in zijn plannen. Meestal worden hier geen fouten tegen gemaakt maar je kijkt best zelf alles nog eens na.

4. Een propere bodem

Bij de verkoop van een bouwgrond is een bodemattest vereist. Het beschermt de toekomstige koper tegen een mogelijk vervuilde of zelfs verontreinigde grond.

Zimmo.be Bouwgrond in Jauche

5. Niveauverschil

Let bij de keuze van je stuk grond ook op het niveauverschil. Een ideaal terrein ligt zo’n 50 cm boven het straatpeil en horizontaal in de straatrichting. Een bouwperceel dat lichtjes naar achteren helt, geniet ook de voorkeur. Als er moet worden uitgegraven of aangevuld, moet je rekening houden met een prijsstijging. Bovendien kan je ook best kijken of je grond niet op het laagste peil van de straat staat. Anders zou je bij stormweer wel eens op natte kelders of erger kunnen stoten.

6. Stedenbouwkundig attest

Wanneer je je oog hebt laten vallen op een bouwgrond, kan je best eens controleren of het wel degelijk om een grond gaat waar je op mag bouwen . Het is wel handig om te weten dat het lapje grond van je geen dromen geen stuk landbouwgrond of recreatiegrond is. Dit kan je nagaan door aan de verkoper van de grond het stedenbouwkundig attest te vragen. Wanneer dit niet meteen voorgelegd kan worden, kan je het ook gaan inkijken op de gemeente. Hiervoor moet je wel een aanvraag indienen en dit kan een tijdje kan duren.

7. Budget

Een belangrijke tip: hou het budget in de gaten. De prijs per vierkante meter is in elke gemeente anders. Bouwen in een stad is vaak duurder dan in meer landelijke gebieden. Wat veel mensen ook wel eens vergeten bij het kopen van een bouwgrond: houd rekening met de maandelijkse lasten en de afbetaling van de grond. Vergeet dit niet!!!
Bron: Knack, DVV
Share.

Leave A Reply