6 dingen in huis die je om de 10 jaar moet vervangen

Share.

Als een goede huisvader of huismoeder zorgen we week in, week uit dat onze thuis er quasi perfect bij ligt. Maar desondanks onze onvoorwaardelijke zorg en liefde voor onze woning, zijn er dingen in huis die aan vervanging toe zijn, zeker wanneer je woning net de kaap van 10 jaar heeft bereikt. Om je huis daarom in topconditie te houden, is het belangrijk om deze 6 dingen om de 10 jaar zeker een nodige update te geven!

1. Het tapijt

Een gemiddeld tapijt heeft zo’n gemiddelde levensverwachting van een tiental jaar. Gemiddeld, want er zijn diverse factoren die deze verwachting kunnen aantasten. Denk maar aan het aantal leden van je gezin, eventueel rekening houdend met jonge, kruipende peuters, en uiteraard de huisdieren. Doorheen de jaren kunnen er vlekken, gaten of scheuren gevormd zijn. Of zelfs slechte geurtjes die in het tapijt zijn getrokken, die je er met geen mogelijkheid uitkrijgt. Of wie weet ziet het er gewoon oud en gedateerd uit? Tijd voor een update dus!

2. De vaatwasser

Een vaatwasser die meer dan 10 jaar meegaat? Dat lijkt voor velen een droom. Zeker omdat ze die oude, getrouwe loebassen van vroeger niet meer maken. 20 jaar trouwe dienst was toen geen uitzondering. Maar in tijden van continu veranderende technologie kan je na een tiental jaar – als ze nog werkt – overwegen om een energiezuiniger model te kopen.

3. Nieuw glas

Ook je ramen verdienen af en toe de nodige vervanging. Zo is het bijvoorbeeld dubbele beglazing verplicht in elke woning vanaf 2020. Betekent dit dat je dan 50 jaar zoet bent? Neen, er komt ook slijtage op ramen door allerlei omstandigheden. Een nazicht en vervanging om het decennium zou niet slecht. Van plan om te vervangen, doe het dan zeker voor de wintermaanden, zodat je zeker bent dat er geen barstjes of lekjes zijn.

4. Wasmachine

Zowel je wasmachine als je droogkast worden in een gemiddeld gezin erg intensief gebruikt. Dan is het ook meer dan logisch dat deze apparaten na een bepaalde periode de geest geven. Als je -net zoals ik- geluk hebt met een wasmachine die al 15 jaar meegaat, dan hoef je niet per se te gaan vervangen. Alhoewel; een toestal dat 15 jaar oud is, verbruikt enorm veel energie. Lijkt je wasmachine of droogkast aan zijn einde te komen, dan kan je best even rondneuzen voor een energiezuinige versie.

5. Schilderwerken

Er is geen vaste maatstaf om je interieur een nieuw likje verf te geven. Maar zijn er bepaalde factoren in huis -zoals de luchtvochtigheid- die je prachtig geschilderde muren, vloer of plafond na verloop van tijd kunnen aantasten. Een nieuw kleurtje kan na 10 jaar zorgen voor dat ene puzzelstukje dat je nodig had om je huis weer te doen stralen. Vaak gebruikte ruimtes in huis -zoals de woonkamer of de keuken- mag je gerust eerder herschilderen.

6. Nieuwe siliconen

Wie het weleens heeft gedaan is vaak ontzettend tevreden van het resultaat. Het aanbrengen van een siliconenlaag bij bijvoorbeeld de douche of tussen de plinten en de vloer zorgt er niet alleen voor dat barsten onzichtbaar worden, het toont ook een afgewerkte woning. Hoera! Maar doorheen de jaren kan ook de siliconen laag aangetast worden. De oude laag wegwerken indien mogelijk en een nieuwe laag zetten is dus geen overbodige luxe.

Wat zou jij nog na 10 jaar vervangen? Laat het achter in de reacties!

Bron & foto’s: Zillow

Share.

Leave A Reply