Stook”olie” gaat voor CO2-neutraal

Share.

Dankzij belangrijke technische doorbraken zullen stookoliegebruikers hun uitstoot bijna tot nul kunnen herleiden.

Als stookoliegebruiker heb je vandaag al een deel van de oplossing in handen (zie kader). Door je huis goed te isoleren, over te schakelen op een efficiënte ketel en die te combineren met hernieuwbare energie, kan je je uitstoot al drastisch verkleinen. Maar het kan nog beter: met brandstof geproduceerd op basis van hernieuwbare energie. En dat is niet langer een verre toekomstdroom.

E-FUELS

Biobrandstoffen van de tweede en derde generatie ken je al: ze worden gemaakt op basis van onder andere plantafval en algen. Ze worden zo geproduceerd dat ze vermengbaar zijn met bestaande brandstoffen en samen kunnen worden verbrand. E-fuels gaan nog een stapje verder: ze worden geproduceerd op basis van hernieuwbare energie en CO2. Om te begrijpen hoe dat in zijn werk gaat, nemen we je even mee naar Duitsland. In het Karlsruhe Institute of Technology (KIT) staat een installatie die in vier trappen deze wereldprimeur waarmaakt. En dat op een betaalbare en schaalbare manier. Het enige wat je voor dit proces nodig hebt, naast de technische knowhow, zijn goedkope hernieuwbare energie en CO2. Goedkope zonne- of windstroom, die is er bij momenten in overvloed. Pieken in hernieuwbare stroomproductie vallen immers niet noodzakelijk samen met pieken in verbruik. En CO2, die zit gewoon in de lucht. En bij sommige processen, zoals de productie van cement of staal, komt dit broeikasgas zelfs overvloedig vrij en kan dat voor de productie van E-fuels ook gebruikt worden.

VIERTRAPSRAKET

De productie van e-fuels zoals op het KIT is een viertrapsraket. In de eerste trap filtert de installatie de CO2 uit de lucht, zodat het als grondstof gebruikt kan worden. In een tweede fase worden CO2 en waterdamp gesplitst tot koolmonoxide (CO) en waterstof (H2). In de derde trap van het proces worden uit dit gasmengsel langere koolwaterstofketens gebouwd. In de laatste stap worden de lange ketens van de koolwaterstoffen gesplitst om de basiscomponenten voor benzine, kerosine of diesel te maken.

Best ingewikkeld allemaal, maar Ineratec, een spin-off van het KIT slaagde erin om zijn reactoren compact en modulair te maken. Ze vergen weinig onderhoud en zijn in prijs competitief met klassieke brandstoffen bij een lage stroomprijs en zeker wanneer er geen taks op wordt geheven zoals bij klassieke brandstoffen. Net als biobrandstoffen zijn e-fuels zo opgevat dat ze perfect vermengbaar zijn met bestaande brandstoffen en zo gradueel hun plaats kunnen innemen. Dit jaar wil Ineratec de productie van E-fuels al verhogen tot 4 miljoen liter. En dan kan het heel snel gaan.

DRIESTAPPENPLAN NAAR KOOLSTOFARME VERWARMING

Verwarm je op stookolie? Met deze drie stappen kan je je uitstoot drastisch verlagen.

  1. Zet in op efficiëntie. Zuinig en milieuvriendelijk verwarmen doe je om te beginnen door je woning beter te isoleren. Een tweede stap is je oude stookolieketel vervangen door een hoogrendementsketel. Met deze ingrepen samen kan je tot 60% energie besparen. Doe de test en ontdek hoeveel je kan besparen dankzij de bespaarsimulator.
  2. Combineer met hernieuwbare energie. Is je huis goed geïsoleerd en je ketel vernieuwd, combineer hem dan met een zonneboiler of een warmtepomp voor nog een aanzienlijke besparing (respectievelijk 10% en 30% extra).
  3. Schakel later over op koolstofneutrale brandstoffen. Daar hoef je niets voor te doen. Nieuwe brandstoffen zullen gradueel worden toegevoegd aan klassieke brandstoffen en deze laatste op termijn vervangen. Je kan je bestaande stookolie-installatie gewoon blijven gebruiken.

Meer weten over koolstofneutrale brandstoffen en duurzaam verwarmen met vloeibare brandstoffen? Vraag de gids(en) hier op.

Share.

Leave A Reply