Turnen in stilte

Share.

Sport is gezond, maar de akoestiek in sporthallen laat vaak te wensen over. De stedelijke bouwvoorschriften van Antwerpen leggen daarom strenge normen op. Architect Ben Deschepper koos voor een totaaloplossing.

Gymnastiekclub Klimop R.T. heeft zijn thuisbasis in Gymhal Terlinden in Merksem. De sporthal staat er sinds 1998 en kreeg in 2019 een uitbreiding. Belangrijk aspect voor deze ruimte is de akoestiek. Bouwheer Stad Antwerpen vraagt een nagalmtijd van 2 seconden.

De prestaties van Nina Derwael hebben het turnen een echte boost gegeven. De Gymhal Terlinden is te klein geworden voor de vele leden. De club vond een tijdelijk onderkomen in een andere sportzaal, maar wou zo vlug mogelijk terug naar zijn vertrouwde stek. De architect ging daarom op zoek naar een geperforeerde wandoplossing die snel geplaatst kon worden.

Snelheid

Ben Deschepper van Met zicht op zee architecten: “We zochten een product dat op voorhand gemaakt kon worden, zodat er weinig werk was op de werf en de sporthal

snel winddicht was. Uiteraard in combinatie met de nodige isolatie en de juiste akoestische waarden. We hebben meerdere aannemers gecontacteerd, maar allemaal kwamen ze met dezelfde oplossing: ECOON van UNILIN Insulation.

Aannemer Frank Woestenborghs bevestigt: “We hebben eerst onderzocht of we zelf een geperforeerde plaat konden bevestigen aan een sandwichelement. Maar toen bleek dat UNILIN Insulation het totaalpakket kon leveren, was dat de perfecte oplossing. We hadden al ervaring met dakelementen, maar dit was de eerste keer dat we ze in een verticale toepassing gebruikt hebben. Met de technische ondersteuning van UNILIN en het juiste materieel ging dat vlot.”

Perforaties

Een goede zaalakoestiek is steeds meer een vereiste bij overheidsopdrachten. De architect liet zich bijstaan door een akoestisch studiebureau om de juiste akoestische waardes te bepalen. Ben Deschepper: “De hele zaal is nu voorzien van perforaties, maar met de prestaties die ECOON haalt, was de helft eigenlijk al voldoende. We hebben gekozen voor een afwerking met Fins vuren, dat had de warmste uitstraling.” De oplevering is nog dit jaar voorzien, net op tijd voor de voorbereidingen voor de Olympische Spelen in Tokyo.

Info

  • Project: Gymhal Terlinden in Merksem
  • Architect: Met zicht op zee architecten
  • Aannemer: Woestenberghs bvba
  • Handelaar: Carlens hout
  • Product: DS Mineral Wool, afgewerkt met geperforeerd Fins Vuren

Waarom kiezen voor Ecoon dakelementen?

Het bouwproces wordt complexer: de bouwnormen verstrengen en ook bouwheren leggen de lat steeds hoger. Iedereen wil een energie-efficiënte woning, maar zonder in te boeten aan comfort. We willen dat ons dak goed geïsoleerd is, maar zonder dat het dak vijf weken moet openliggen. Evenmin hebben we zin om samen te werken met verschillende aannemers voor de diverse aspecten van het dak, met alle bijbehorende rompslomp van offertes, coördinatie van de werken en tijdverlies.

UNILIN Insulation biedt voor uw renovatie- of nieuwbouwproject de ideale totaaloplossing: de ECOON dakelementen. Dat zijn op maat gemaakte panelen die isolatie, kepers, onderdak en binnenafwerking combineren in een all-in-one bouwconcept voor hellende daken met gordingen (houten balken in de lengterichting van het dak). Dankzij de ECOON daklementen kunt u met één enkel product in één keer uw dak isoleren, wind- en waterdicht maken én direct afwerken aan de binnenkant. U werkt met één aanspreekpunt, ontvangt één factuur en een dak tot 150 m² is op één dag volledig geplaatst.

Lees meer en contacteer UNILIN op www.unilininsulation.com

Share.

Leave A Reply