Go vegan in je interieur

Share.

Niet alleen in de keuken, maar ook in de mode- en beautyindustrie maakt veganisme een opmars. De impact van dierlijke producten op ons milieu valt niet meer te ontkennen, en veganisme begint over de hele wereld in populariteit te winnen. Geen wonder dus dat we op allerlei gebieden op zoek gaan naar dier- en milieuvriendelijke alternatieven. Ook in ons interieur!

Leder

Niets duurzamer dan een prachtige, lederen zetel? Als je een vegan-vervanger zoekt, is de meubelwereld gelukkig daar om je bij te staan. Heel wat merken bieden immers hoogwaardig kunstleder. Let op dat je niet voor goedkoop PU (polyurethaan) kiest, wat ook een slechte milieuscore heeft omdat ze gemaakt zijn van aardolie, en dus bijdragen aan de wereldwijde plasticvervuiling. Duurzame, milieuvriendelijke alternatieven zijn kunstleder van bijvoorbeeld Pinatex (ananasbladeren), maïsleder, kurk en zelfs appel- of paddenstoelenleder.

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Infinito (@iynfinitoalbany)

Verf

We horen jullie al denken… Verf is toch vegan? Toch niet! Een populair bindmiddel in verf is caseïne, een eiwit dat uit melk wordt onttrokken. De kleurstof karmijn (uit schildluizen) en het glansmiddel schellak (ook uit luizen) zijn niet diervrij. Check dus goed de ingrediënten en opteer voor een merk dat voor andere bindmiddelen en kleurstoffen kiest. Ook de borstelharen van je kwasten raken niet door de controle: bij hoogwaardige borstels zijn deze vaak uit dierenhaar gemaakt. Schuimrollers en synthetische kwasten zijn wel helemaal vegan-approved.

 

Laminaat en parket

Niets mis met een mooie houten vloer in je huis: een duurzame keuze en stukken milieuvriendelijker dan vinyl bijvoorbeeld. Denk toch twee keer na en informeer je goed: een volhouden vloer is een betere keuze dan laminaat, dat vaak dierlijke lijmen bevat.

 

Wol, dons en zijde

De dierenrechtenorganisatie PETA reikt jaarlijks awards uit aan diervriendelijke interieurproducten, zoals de beste vegan kaars, of het beste vegan huisdieraccessoire. Vielen ook in de prijzen: de namaakschapenvellen van IKEA, de donsvrije dekbedden van Habitat en de acryl plaids van Zara Home. Ook in de categorie ‘slapen’ kan je dus op zoek naar een vegan alternatief voor je hoofdkussen, wollen plaid of donsdeken, zoals natuurlatex, tencel, kokos, hennep, zeegras, kapok, turf, linnen of biologisch katoen.

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door yohomeau (@yohomeau)

 

In de keuken

Last but not least: niet alleen je voedingswaren in de keuken kunnen vegan zijn – ook je servies! Let op met echt Chinees servies, waar soms gemalen dierenbeenderen (!) of dierlijke bindmiddelen in de klei vermengd zitten. Gekleurd servies maakt dan weer gebruik van kleurstoffen die, zoals hierboven reeds vermeld, soms dierlijk kunnen zijn.

Enkele van deze keuzes zijn snel gemaakt. Hou jij hier rekening mee bij het inrichten van je interieur?

Auteur: MP

Share.