Wonen in België VS. wonen in Spanje

Share.

België, het is er fijn wonen. Alleen beseffen we dat niet altijd. Daarom is het goed om ons land af en toe met andere oorden te vergelijken. We gaan op zoek naar gelijkenissen – maar vooral verschillen. En zo maken we de som: waar is het beter leven? Vandaag meten we onszelf met Spanje.

Spanje roept beelden op van zonovergoten stranden, heerlijke tapas en zwoele flamencodanseressen. Zie jij zo’n leven vol ontspannende siësta’s en frisse sangria’s wel zitten? Pak je koffers nog niet, want Zimmo zoekt voor je uit wat de voor- en nadelen zijn van een woning in Spanje.

Klimaat: 0-1

Eén van de grootste redenen om af te zakken naar het mooie Spanje is het schitterende weer. Met meer dan 300 dagen zon per jaar zijn de winters er zacht en de zomers lekker warm. Terwijl er in België nogal graag koude en gure nattigheid uit de lucht valt gedurende het hele jaar. Spanje wint… met voorsprong!

Salaris: 1-1

De lonen in Spanje liggen een stuk lager. Gemiddeld verdien je in België 21.430 euro netto per jaar, terwijl dat in Spanje maar 15.992 euro is. Lukt het Belgen daarom beter om te sparen? Terwijl 24,2% van de Belgen geen buffer heeft voor onverwachte kosten, zit maar liefst 35,9% van de Spanjaarden in de problemen bij een niet voorziene uitgave.

Gezondheid en levensverwachting: 2-2

Of het aan de zon of aan het rustige leven ligt weten we niet, maar Spanjaarden leven gemiddeld twee jaar langer dan Belgen. Toch voelen Belgen zich over het algemeen gezonder: 28,4% gaf aan dat ze zich heel gezond voelen ten opzichte van 22,6% van de Spanjaarden – minder chorizo eten, jongens! Allebei een puntje erbij dus.

Woningmarkt: 2-3

Fans van de typische Spaanse villa’s kunnen hun hart ophalen: voor je eigen plekje in Spanje tel je gemiddeld 153.323 euro neer. Naar verwachting zal dat in 2020 nog stijgen tot 155.616 euro. Nog steeds een flinke duit minder dan in ons Belgenlandje, waar je vandaag gemiddeld 260.145 euro – of zo’n 2/3 meer – uit je portefeuille mag schudden voor een woning.

Levenstevredenheid: 3-3

Dus hoe zit het? Is Spanje echt een oord van geluk? Bwa… Hoewel het zeker geen ongelukkig land is, scoort Spanje met een tevredenheidsscore van 7,3 op 10 net iets minder dan de 7,6 op 10 bij de gemiddelde Belg.

En zo eindigt de strijd tussen België en Spanje in een verrassend gelijkspel. Gemiddeld gezien is het even aangenaam wonen in beide landen. Spanje is een heerlijk vakantieland, maar ons regenachtige landje heeft ook veel troeven – denk maar aan een goed gezondheidsgevoel en meer euro’s op de rekening. Blijf je dromen van siësta’s en sangria’s? Niets houdt je tegen: go for it!

Wacht jij tot mañana om je droomhuis in Spanje te zoeken? Of ga je er nu al achteraan?
Een woning kopen in Spanje, dat doe je via Zimmo International.

Auteur: BEC

Bronnen: Eurostat, euroeconomics.com, vrt.be, spanjevandaag.com

Share.

Leave A Reply