De lenteschoonmaak: hoe begin je er aan?

Share.

Nu het steeds beter weer wordt lijkt de lente van start gegaan. Traditioneel denken we dan aan de lenteschoonmaak. Uiteraard kan je niet alles tegelijk doen. Met een tiental tips kan een lastig karwei misschien zelfs een plezier worden. Het resultaat is alvast de moeite waard.

Checklisten

Na een duffe winter kan het zijn dat je huis heeft afgezien. Onderwerp je huis daarom aan een grondige check-up, zowel binnen als buiten. Werkt alles nog naar behoren of zijn sommige zaken aan vervanging toe? Wanneer je tijdens de lente en de zomer wil genieten van een prachtige tuin kunnen de gevels, meubels en het terras best een schoonmaakbeurt gebruiken.

Ook binnen is enige organisatie wel noodzakelijk. Zorg alvast voor alle benodigdheden om je huis spik en span te maken. Durf op te ruimen en gooi datgene dat je echt niet nodig hebt weg. Organiseer of herschik sommige ruimtes zodat je nadien perfect alles terugvindt. Met nieuwe geurtjes creëer je alvast een frisse lentestart en kan je er weer helemaal tegen aan.

Woonkamer

Het is misschien wel de belangrijkste ruimte in huis. Dagelijks plof je na een drukke werkdag in de zetel neer en dan wil je graag in een warm, vertrouwd nestje thuiskomen. Met nieuwe gordijnen geef je je woonkamer alvast een nieuw karakter mee. Heerlijk om de lente mee aan te vangen.

Daarnaast kruipt het stof in de kleinste hoekjes. Meteen de boodschap om tijdens de lenteschoonmaak alles onder handen te nemen. Die ene lastige luster, de televisie, de porseleinen beeldjes, enzovoort. Op hoge kasten is het misschien handig om er kranten op te leggen zodat het stof opgevangen wordt. Die kan je bij de volgende schoonmaak gewoon vervangen. Je kasten blijven zo gespaard van een stoflaag.

Keuken

Ook in de keuken kan er veel werk zijn. Je aanrecht kan misschien een grondige reinigingsbeurt nodig hebben, of je keukenkasten zijn aangetast door het vele koken. Met een beetje olijfolie en citroensap kan je je meubilair alvast een nieuwe, frisse look bezorgen!

Plafond

Vooral in de keuken en de woonkamer kan je plafond het hardst aangetast zijn. Denk maar aan de ruimte waarin je elke dag in de weer bent met het eten, of in ruimtes waar gerookt wordt. Elke keer je plafond kuisen hoeft niet, maar misschien is de start van de lente het ideale moment om deze eens aan te pakken. Maar hoe begin je hieraan?

 1. Start met een stofzuiger of swiffer maar wees voorzichtig zodat je je plafond niet beschadigd
 2. Veeg met een lauwe natte spons vlekken weg. Probeer dit ook voorzichtig te doen zodat er geen verf los komt.
 3. Laat het opdrogen, daarna kan je er nog eens over met een droge doek om de laatste vuiltjes weg te halen.

Badkamer

Misschien is de lenteschoonmaak het ideale moment om de kalkaanslag tegen te gaan en de tegels op te blinken. Dit kan met een water-azijn mengsel. Na een volledige reinigingsbeurt kan je de tegels nog eens inwrijven met shampoo. Het zorgt er niet alleen voor dat alles blinkt, het beschermt je tegels nog maar eens tegen kalkaanslag.

Slaapkamer

Naast het vervangen van je lakens en het opruimen dat je wel vaker doet, kan je zowel horizontaal als verticaal de matras eens omdraaien. Dat zorgt ervoor dat je geen ligkuilen krijgt. Daarnaast kan je de lampen, de deur en de binnenkant van je kasten eens reinigen. Ook een nieuw geurtje in de slaapkamer zorgt voor een goede nachtrust.

Tuin

Wat is er heerlijker dan tijdens een zonnige dag te genieten van een prachtige tuin? Met wat groene zeep en water kan je die groene schijn op je tuinmeubels, je terras en je gevel alvast wegwerken en hen een tweede leven bezorgen. Met enkele extra planten creëer je overigens een heel andere sfeer wanneer alles uiteindelijk in bloei komt te staan.

To do:

 • Organiseren en weggooien
 • Voorbereid zijn
 • Nieuwe geurtjes
 • Pak die gordijnen onder handen
 • Gebruik kranten op de kast om moeite uit te sparen en stof te verwijderen
 • Hernieuw keukenmeubilair met olijfolie en citroensap
 • Bewerk je badkamertegels met shampoo voor glans en bescherming
 • Draai je matras om tegen de ligkuilen
 • Geef de tuin een goede schoonmaakbeurt: gebruik zeep en water om de groene aanslag te verwijderen en plant nieuwe bloemen en planten.

Welke tips gebruik jij nog?

Share.

Leave A Reply