Energiezuinig bouwen met een beperkt budget: zeven tips

Share.

Vanaf 2021 is het wettelijk verplicht om BEN of Bina-EnergieNeutraal te bouwen. Perfect mogelijk en zeker zinvol voor de ideale woning, maar hoe kan je dat als bouwer betaalbaar houden?

1. Bouw compact

De prijs van een huis is recht evenredig met de oppervlakte. Voor een groot huis is er meer materiaal nodig en elke m² zal je later moeten onderhouden en verwarmen.

2. Bouw eenvoudig

Denk na over de vormgeving. Een woning met een eenvoudige maar doordachte architectuur kost min- der aan materialen en werkuren dan een woning met dezelfde oppervlakte maar met veel hoekjes en kantjes. Werk natuurlijk wel met duurzame materialen.

3. Spreid sommige werken

Waarmee je wel kan wachten, is de plaatsing van een sierkachel of sierhaard. Voorzie wel al het rookkanaal. Ook de inrichting van de logeerkamer is meestal niet meteen nodig. Laat wel al de stop- contacten en schakelaars plaatsen.

4. Economisch optimum

Wie kostenoptimaal bouwt, maakt voor alle onderdelen van de ruwbouw en voor alle technieken een afweging tussen de kosten en de baten. Om aan de voorwaarden voor een BEN-woning te voldoen volstaan een zeer goede – maar niet overdreven dikke – thermische isolatie, een behoorlijke luchtdichtheid, een condensatieketel en een vraaggestuurd systeem voor natuurlijke ventilatie.

5. Bespaar op de afwerking

Beknibbel nooit op de prijs of de kwaliteit van de ruwbouwmaterialen, de basis van je huis. Wel kan je op de afwerking besparen. Kies keramische tegels in plaats van natuursteen en laminaat of samengesteld parket in plaats van massief parket. Op vloerbekleding zit al snel 10 à 20 euro verschil per m².

6. Doe het zelf

Steek zelf de handen uit de mouwen. Een hellend dak isoleren is niet moeilijk, zolang je dit nauwkeurig doet en de plaatsingsregels respecteert. Ook het voorbereidend werk voor het pleisteren kan je zelf doen. Werken die gevaarlijk zijn, zoals dakwerken  of metselen van dragende structuren, laat je altijd uitvoeren door vaklui.

7. Stel de elektriciteitswerken niet uit

De kosten voor elektriciteitsvoorzieningen stel je niet uit: latere aanpassingen vergen extra werk, geld en tijd.

Share.

Leave A Reply