6 signalen dat het tijd is om je huisbaas vaarwel te zeggen

Share.

Een huurwoning kan liefde op het eerste gezicht zijn: een combinatie van een faire prijs, een solide infrastructuur en een stijl die echt bij jou past. En die huisbaas, die neem je er uit noodzaak bij. En meestal valt dat best mee. Vooral in het begin. Maar hoe weet je wanneer de wittebroodsweken echt voorbij zijn? Met andere woorden: wanneer is het tijd om van huisbaas te veranderen? Dat kan je snel ontdekken, met behulp van 6 signalen. Aan jou om ze op te pikken!

1. Beloftes niet nakomen

De verhuurder heeft enkele verplichtingen, zoals het onderhoud van de woning en herstellingen die nodig zijn. Een lekkend dak bijvoorbeeld moet door je verhuurder worden hersteld. Maar wat als je met je lek blijft zitten, terwijl je huisbaas al verschillende keren beloofde om een dakwerker in te schakelen? Jij hebt maar zoveel geduld. En dat begrijpen we maar al te goed.

2. Onverwacht binnenspringen

Zondagochtend. Je bent net bekomen van een leuk feestje met vrienden bij je thuis. Met een lichte kater besef je dat het tijd is om al die glazen op te ruimen. Plots gaat de bel. Het is je huisbaas. Of hij even mag binnenkomen, want hij moet eens naar die kapotte dakgoot kijken. Vol schaamte over de rommel in je huis laat je hem binnen. Je huisbaas mag wettelijk gezien enkel binnenkomen als hij daar een goede reden voor heeft. En het getuigt niet echt van elementaire beleefdheid om onverwacht voor de deur te staan.

3. Slechte communicatie

Je hebt een probleem wanneer je huisbaas niets meer van zich laat horen, ook al heb je tientallen mails gestuurd en verschillende voicemailberichten achtergelaten. Is hij op vakantie? Of wil hij zijn verantwoordelijkheid niet nemen? Een goede relatie staat of valt met communicatie. En als dat wegvalt, begint de verzuring.

4. Stijging van de huur

Een verhuurder mag de huurprijs jaarlijks aanpassen aan de index. Hij moet de huurder daarvan schriftelijk op de hoogte brengen. Ook kan hij op het einde van elke driejarige periode de huurprijs herzien. Maar wat als na drie jaar je huur plots proportioneel stijgt? Dat kan een signaal zijn van je huisbaas dat hij je niet meer als huurder wilt. Of dat hij meer rendement zoekt. Hoe los je dit op? Heldere communicatie en goed onderhandelen.

5. Je huurwoning past niet meer bij je levensstijl

Wordt je huurwoning te klein voor jou? Of voor je gezin in de toekomst? Of ben je een aanhanger van wabi sabi, maar mag je de huurwoning niet inrichten volgens de principes ervan? Neem dan de beslissing om een nieuwe woning te zoeken. Niets zo frustrerend dan ergens te wonen waar je je niet thuis voelt.

6. Het gras is groener aan de overkant

Hou je ogen open. Want er zijn altijd betere plaatsen om te wonen. Denk wel goed na voor je je huurcontract opzegt. Het is mogelijk dat je een opzeggingsvergoeding moet betalen, maar die kosten kan je in enkele gevallen vermijden.

Bron: Verhuurder.be / Wonenvlaanderen.be

Share.