Dilemma: laat ik mijn huis verhuren of doe ik het zelf?

Share.

Steeds vaker kiezen mensen voor het verhuren van een huis of appartement voor een makelaar. Maar kan je het verhuren van meerdere gebouwen ook zelf doen of laat je het toch maar over aan een specialist? Het is wikken en wegen en vooral kijken naar wat jou het beste ligt.

“Wat je zelf doet, doe je meestal beter”

Toch? Sommige eigenaars geven er de voorkeur aan om zelf hun huizen te verhuren. Je hebt dan alles zelf in de hand en dat kan voor jou veel vrijheid betekenen, maar waar moet je allemaal aan denken?

Vakkennis

Het is belangrijk om te weten waar je nu precies aan begint wanneer je het zelf wil doen. Zo let je best op wat je al dan niet kan of mag doen en met welke wetgeving je rekening moet houden. Dat laatste verandert regelmatig, dus fris je kennis tijdig op.

En vakkennis is niet alleen wetgeving. Dat gaat ook van het perfect in orde maken van het huis, tot het laten opstellen van een energieprestatiecertificaat en de algemene, praktische kant van het verhaal. Aan wie je wil verhuren en hoeveel de prijs dan precies bedraagt, valt dit keer in jouw handen. Laat je dus goed informeren hoe je dat het best aanpakt.

Tijd

Uiteraard gaat het beheren van een vastgoedportefeuille niet van de ene dag op de andere. Naast het vergaren van kennis, is het noodzakelijk dat er voldoende tijd in wordt geïnvesteerd. Wie alles onder controle wil hebben, zal vast wel een paar uurtjes zoet zijn met het afwerken van de dossiers van zijn eigendommen.

De expert-makelaar

Steeds vaker gaan mensen beroep doen op makelaars en vaak zijn dat verhuurders die het in het verleden zelf geprobeerd hebben, maar advies willen inwinnen door eerdere problemen met huurders of omdat ze er geen tijd meer voor hebben. Aan het kiezen voor een makelaar is vanzelfsprekend een prijskaartje verbonden, voor niets gaat alleen de zon op.

Wat zijn dan precies de voordelen van het kiezen voor een makelaar? Een makelaar denkt mee met zijn klant, klinkt het bij de Limburgse Wooncentrale. Hij kent hij of zij de wereld als zijn broekzak en kan dankzij de opgestoken ervaring je toekomstige huurinkomsten helpen veilig te stellen.

Eerste hulp bij huurderproblemen

Het ergste wat je namelijk kan overkomen is dat je panden leeg zullen komen te staan of dat een huurder weigert te betalen. Je makelaar weet in dat geval op welke gespecialiseerde kandidaat hij beroep kan doen om je inkomsten te garanderen. Zo hoef je je daar geen zorgen om te maken.

Hij kent daarnaast de wetgeving en weet het reilen en zeilen van het verhuren van vastgoed en zorgt zelf voor de nodige documenten, zodat jij je daar niet bezig mee hoeft te houden.

De verkoper

Daarnaast zal hij zelf actief op zoek gaan naar nieuwe mogelijkheden om je huis snel te verhuren. Daarbij beginnend met het zetten van de juiste huurprijs. Zo voert hij zelf de promotie van je pand door met de juiste foto’s je huis de aandacht te geven die het verdient.

Qua gevoel lijkt het verstandig om vastgoedportefeuilles door een makelaar te laten beheren, kwestie van vervelende ervaringen te voorkomen. Maar uiteraard kan je zelf op avontuur gaan en je begeven in de wondere wereld van vastgoed. Het is dus wikken en wegen wat jou het beste past. Succes!

Share.