Te warm? Maak je eigen airco voor weinig geld

Share.

Hoera, de zomer is overduidelijk in het land! Maar hoe moet je jezelf, je gezin, huisdieren en je woning verdedigen tegen een loden hitte? Simpel, met een inventieve airconditioning! Met enig simpel huis-, tuin- en keukengerief kan je in een wip een eigen airco maken die zonder problemen maar liefst 5 uur lang probleemloos lucht van 5°C in de kamer blaast.

Benodigdheden

Hoe cool zou het niet zijn om deze zomer uit te pakken met jouw doe-het-zelfkunsten? En nu de zomervakantie eraan komt -en het belachelijk warm is-, heb je het ideale excuus om op korte tijd de handige harry uit te hangen en even later te genieten van een verkoeld huis. Maar wat heb je nu eigenlijk nodig om zelf én goedkoop een airco te maken?

  • Een koelbox
  • Een elleboog in pvc
  • Een boormachine
  • Een figuurzaag
  • Een ventilator
  • Een stevige blok ijs

Hoe ga je te werk?

Net zoals met alles, is een goed stappenplan belangrijk om op een vlotte manier je project tot een goed einde te brengen.

Stap 1: Ijs maken

Het allerbelangrijkste van de airco is uiteraard datgene dat ervoor zorgt dat je huis in een mum van tijd perfect gekoeld geraakt. In dit geval wordt er gewerkt met een grote ijsblok. Vul een grote plastieken bak met en zorg dat deze ingevroren kan worden. Let wel dat hij niet te groot is, want het moet uiteindelijk in de koelbox geraken.

Stap 2: Bereid je koelbox voor

Maak eerst -met behulp van je boormachine en figuurzaag- twee gaten van de juiste grootte in het deksel van je koelbox. Eentje zo groot als de ventilator, de andere zo groot als de elleboog, in dit geval een buis in een hoek van 90°.

Stap 3: Blazen maar

Vul je koelbox met het ijs, zet je ventilator aan en … blazen maar! De lucht die je door de ventilator in de koelbox blaast, wordt razendsnel omgezet in koude ventilatie door de ijsblokken die in de box liggen.

Naar verluidt werkt deze home-made airco best bij droog weer, omdat droge lucht sneller afkoelt dan vochtige lucht. En geef toe: de kosten die je hieraan hebt, zijn in geen mijlen te vergelijken met een échte airconditioning installatie. Nochtans is het resultaat gewoon hetzelfde, of zelfs beter. 😉

Nog even alles op een rijtje? Bekijk het in dit filmpje!

Share.

Leave A Reply