6 snelle spaartips voor het kopen van een huis

Share.

Een huis kopen een onbereikbare toekomstdroom? Dat hoeft helemaal niet! Het is natuurlijk wel zo dat je een deel van het bedrag zelf moet kunnen neerleggen voor je de lening kan aangaan. Maar met een beetje inspanning kan ook jij binnenkort dit puntje van je bucket list afvinken. We geven je zes manieren mee waarop het sparen voor je huis een pak makkelijker wordt.

Wie een woning wil kopen, komt er helaas niet met een lening alleen. De notariskosten bijvoorbeeld, of de eigen inbreng die de bank van je verwacht, moet je zelf kunnen dragen. Hoewel sommige banken bereid zijn om meer dan 80% van het aankoopbedrag van je woning uit te lenen, geldt in België toch nog dat je ongeveer 20% hiervan zelf op tafel moet kunnen leggen. Voor een woning van 300.000 euro betekent het dat je een slordige 60.000 euro op je bankrekening moet hebben. Zit dat bedrag nog niet in je spaarvarken? Geen paniek, we helpen je op weg met deze tips!

1. Weet wat je nodig hebt

Zorg ervoor dat je een beeld hebt van hoeveel geld je juist bij elkaar wil sparen. Dat geeft je een duidelijk doel waardoor het makkelijker wordt inspanningen te leveren en jezelf andere dingen te ontzeggen.

Om echt te weten hoeveel geld je nodig hebt, kan het een goed idee zijn om al eens bij verschillende banken te informeren naar mogelijke leningen én om ook de huizenmarkt te verkennen. Op basis van die informatie kan je een doelbedrag vaststellen en weet je waar je naartoe werkt.

2. Hou een eigen kasboek bij

Het klinkt niet bepaald sexy, maar toch is het bijhouden van je in- en uitgaven dé manier om inzicht te krijgen in je financiële situatie en de punten waarop je eventueel nog zou kunnen besparen. Dat kan natuurlijk oldschool met pen en papier, maar er zijn ook verschillende apps die je het leven – en sparen – makkelijk kunnen maken. Alleen al door het proces zelf word je je bewust van hoeveel je uitgeeft, waardoor het ook makkelijker wordt om die uitgaven te beperken. En dat is dan weer een goed begin voor de volgende stap.

Tip: door alles met bankkaart te betalen, weet je zeker dat je geen uitgaven vergeet bij het opmaken van je overzicht.

3. Stel een budget op … en hou je daaraan

Nadat je je uitgaven in kaart gebracht hebt, begint het échte werk. Op welke vlakken kan je besparen en hoeveel? Kan je ook zonder die afhaalkoffie ’s morgens en is het nodig om elke week sushi te eten? Stel aan de hand van je kritische blik een budget op waar je je aan kan houden.

Tip: zet niet té drastisch de schaar in je uitgaven en hou altijd nog een beetje reserve. Als je budget te strak is, werkt dat demotiverend en creëer je misschien wel een averechts effect.

4. Kortingen cashen en bewust shoppen

Nu je je aan je budget moet houden, is elke besparing mooi meegenomen. Kijk dus goed uit voor kortingen bij het dagelijks winkelen (maar koop nu ook weer niet meteen alles waar je korting op krijgt), vergelijk prijzen in de supermarkt en denk bij elke uitgave twee keer na of je iets wel écht nodig hebt.

Neem daarnaast zeker ook je maandelijkse rekeningen eens onder de loep. Betaal je voor services die je eigenlijk niet nodig hebt? Is je energieleverancier wel de juiste voor jou? En dat telefoonabonnement, kan dat niet goedkoper? Voor je het weet bespaar je maandelijks enkele tientallen euro’s.

5. Open een aparte spaarrekening

Belgen zijn spaarders, en dus is de kans groot dat ook jij een spaarboekje hebt staan. Maar hoe makkelijk is het om daar voor grotere aankopen toch aan te zitten? Te makkelijk, bij de meeste mensen. Overweeg dus eens om een aparte spaarrekening te openen met als enige doel “sparen voor je eigen woning”.

Zet er elke maand een vast bedrag op en zorg ervoor dat het geld dat je spaart ook effectief vaststaat tot je klaar bent voor de aankoop. Zo kom je niet in de verleiding om toch nog eerst een nieuwe smartphone of een dure broek te kopen met het geld dat eigenlijk bestemd was voor je droomhuis.

6. Zorg voor meer inkomsten

Hoe meer geld er binnenkomt, hoe sneller je aan het benodigde bedrag komt. Of je nu een kraampje in je voortuin zet en daar zelfgebakken cupcakes verkoopt of op zoek gaat naar een tijdelijke flexi-job waarmee je (tijdelijk) een extra centje kan bijverdienen: meer inkomsten vergaren, is de snelste weg naar een eigen stek.

Zijn deze tips de expresweg naar supersnel spaarsucces? Misschien niet. Maar als je ze consequent toepast, spaar je wel beduidend sneller je eigen inbreng bijeen, dan wanneer je alleen af en toe je overgebleven wisselgeld in je spaarvarken stopt. Veel succes!

En wie weet spaar jij binnenkort dit droomhuis bij elkaar.

Besluit: het is moeilijk, maar mogelijk: Wie helemaal van nul begint, zal een tijdje moeten sparen vooraleer die eigen woning realistisch wordt. Maar je kunt toch een stuk meer sparen dan je zou denken, als je deze tips volgt. Wie weet word jij een echte spaarkoning(in) en ben jij binnenkort de trotse eigenaar van je droomwoning.

Auteur: SDC

Share.

Leave A Reply