Augustus: wat moet er deze maand gebeuren in de tuin?

Share.

Sun is out! Hopelijk heeft de komende maand evenveel zon voor ons in petto! Maar wat moet je met dit warme weer in je tuin doen? Dit zijn jouw 7 to-do’s!

Het gazon

Zon, zon én nog eens zon, maar dit lekkere weer gaat jammer genoeg gepaard met dor gras. Wat kan je doen om het te verfraaien? Wel, tussen je gazon zie je wellicht heel wat onkruid. Je kan daarbij het onkruid met de hand één voor één uittrekken, of het gras maaien.

Water geven

Enkele dagen op rij droog met felle zon? Dan kan je vroeg in de ochtend of ‘s avonds laat als het afgekoeld is extra water geven. Doe je dat op het warmst van de dag, dan gaan ze wennen aan dat vocht bij hoge temperaturen en zal de plant niet lang overleven. Daarnaast kunnen de bloemen ook verbranden als je ze bevochtigt in volle zon.

Wist je trouwens dat elke dag de planten water geven geen goed idee is? Wanneer ze te vaak water krijgen, worden ze lui. Eens om de twee à drie dagen is dus voldoende en pas als de bladeren gaan krullen en hangen, is het hoogst nodig om de spuit erbij te halen.

Snoeien

Ook in augustus kan er gesnoeid worden! De meeste hagen groeien nog tot deze maand. Je kan ze eind deze maand – op een bewolkte, iets koelere dag – snoeien om ze de hele winter lang mooi te houden. Ga je ze snoeien bij 30 graden in volle zon, daar doe je jezelf ook geen plezier mee.

Onkruid

Zoals eerder gezegd groeit er onkruid op je gazon. Maar helaas vind je ook ongewenste sprieten ook tussen de stenen, bloemen en planten. In augustus kan je even stevig uithalen en alles wat onkruid, uitgebloeid of verbrand is, verwijderen.

Planten

Wie zon zegt, zegt zonnebloemen! Ze staan volop in bloei en kunnen een beetje meststof of water wel gebruiken. Staan zij -en andere planten- redelijk hoog? Dan kan je ze vastbinden zodat ze niet gaan hangen of afbreken. Bij echt hoge temperaturen en droog weer kan het helpen om een extra laagje potgrond of compost op de grond van de planten te leggen. Zo krijg je een isolatielaagje dat elke plant kan gebruiken en bescherm je blootliggende wortels tegen het verbranden.

De moestuin

Gaat de zon weer volop schijnen? Dan kan het niet alleen verstandig zijn om je potten naar de schaduw te verplaatsen, ook je moestuin kan je even rust geven met grote schaduwdoeken. Deze kan je over al je groenten spannen of over je serre leggen. Wil je nog wat zaaien deze maand? Dan zijn spinazie en sla ideaal. Om te oogsten zit je goed met komkommers, courgetten, tomaten, bessen en druiven.

Beestjes

Tenslotte kan je denken aan de diertjes in je tuin. Heb je dieren in je tuin zoals een konijntje, poes of hond, ververs dan tijdig hun drinken. Ook beestjes die niet van jou zijn, zoals vogels of bijen, kan je helpen. Een bijtje heeft energie nodig om te kunnen vliegen. Je kan altijd een dopje van een fles vullen met suikerwater zodat ze kunnen drinken. Vogeltjes kan je een verdiende opfrisbeurt geven met een vogelbadje.

Share.