Een interieurarchitect inhuren: de voor- en nadelen

Share.

Een interieurarchitect inhuren bij het bouwen of verbouwen van je woning is zeker een toegevoegde waarde. Ze kunnen een ruimte helpen vormgeven en kunnen ook helpen bij de uitwerking van de vormgeving. Maar is een interieurarchitect de extra kost waard?

Een interieurarchitect, vroeger ook wel eens binnenhuisarchitect genoemd, ontwerpt je interieur. Maar toch is hij/zij meer dan enkel een decorateur! Een interieurarchitect gaat op zoek naar de juiste organisatie in een bepaalde ruimte. Deze persoon zorgt voor een maximale woonbeleving en dat is toch net iets meer waard dan wat meubeltjes bij elkaar zoeken.

Maar is er nog wel nood aan een interieurarchitect en is hij/zij de extra kost waard? Tegenwoordig waant iedereen zich wel een beetje interieurarchitect door de vele tips & tricks die je ziet in woonmagazines en tv-programma’s over bouwen, verbouwen en renoveren. Daarom zetten wij de voor- en nadelen van een interieurarchitect even op een rij.

Voordelen van een interieurarchitect

    • Een interieurarchitect kan een ruimte optimaal invullen door gebruik te maken van meubels op maat. Als je zelf aan nauwkeurige metingen en berekening voor maatmeubilair moet beginnen, ben je al snel heel wat tijd kwijt en is zijn de metingen niet altijd juist.
    • Hij/zij kan je wensen en eisen op creatieve manieren omzetten naar het meest functionele resultaat. Tenzij je een echte kenner bent op het gebied van interieurvormgeving en de laatste trends op de voet opvolgt, kan een interieurarchitect steeds met creatievere oplossingen komen voor bepaalde wensen of eisen die jij hebt voor een ruimte.
    • Een interieurarchitect kan ideeën tot leven brengen. Hiervoor maakt hij gebruik van tal van 3D-animaties en –programma’s en krijg jij een realistisch beeld van het eindresultaat. Je kunt natuurlijk ook zelf aan de slag met gratis online programma’s, maar dit zal minder reële resultaten tonen dan die van de interieurarchitect.
    • Hij kent de juiste aannemers voor de job. Een interieurarchitect werkt dagdagelijks samen met tal van aannemers en weet daardoor ook welke goed zijn voor welke job.

Nadelen van een interieurarchitect

  • Het enige nadeel is de prijs, want wat je zelf doet, is natuurlijk gratis.

Hoeveel kost het?

Een standaardprijs voor een interieurarchitect is er niet omdat er verschillende manieren van facturatie bestaan: uurloon (met of zonder commissie), vast bedrag (met of zonder commissie), zuiver commissie, prijs per vierkante meter of een combinatie van de voorgaande opties.

Bij kleine opdrachten zoals het opmaken van een lichtplan, kleuradvies geven of plannen maken wordt vaak gekozen voor een vaste prijs of uurloon. Om misverstanden te vermijden, is een vaste prijs die vooraf afgesproken werd, aanbevolen.

Bij grote opdrachten en totaalprojecten begeleidt de interieurarchitect het project van de ontwerpfase tot de definitieve uitvoering. Bij deze werkwijze bestaat het ereloon vaak uit een commissie op basis van de totale kostprijs van het project.

Afhankelijk van de bekendheid van de interieurarchitect, de moeilijkheidsgraad van de opdracht en het totaalbudget zal de commissie meestal schommelen tussen de 10 en 15%. Dit percentage wordt berekend op de totale waarde van de werken die worden uitgevoerd.

We lijsten alvast 8 gratis tips van interieurarchitecten op.

Share.