8 goedkope tips voor een nieuwe keuken

Share.

Heb je een huisje gevonden met de perfecte locatie, een prachtige tuin en voldoende slaapkamers voor een heel gezin? Hoera! Tot je alsnog dat ene twijfelgevalletje ziet…

De keuken, een spilfiguur in het dagelijks reilen en zeilen van het huishouden, blijkt toch geen hoogvlieger te zijn. Hierin moeten koken lijkt een ramp, maar toch wil je in je droomhuis wonen! Een renovatie dringt zich dus op en met deze 8 tips tover jij je keuken tot kookparadijs, zonder over je budget te gaan!

1. Connecties

Of je nu je keuken wil verbouwen, uitbreken of gewoon enkel een opfrisbeurt wil doen, er zijn altijd wel naasten die je kunnen helpen. Heb je vrienden, buren of familieleden die om één of andere reden in de bouwwereld actief zijn? Spreek hen dan aan, al was het maar om advies. Het is altijd fijner om de mensen die de werken gaan uitvoeren goed te kennen. Wie weet krijg je zelfs een goedkoper prijsje. 😉

Heb je geen handige harry’s in de familie? Niet getreurd. Als je tante een nieuwe keuken heeft gezet, kan je wellicht te rade gaan bij je familieleden over de aanpak van deze verbouwing. Zij kunnen eventuele -al dan niet bevriende- professionals aanbevelen. Zo heb je meteen een goed gevoel wanneer je aan de keuken wilt beginnen!

2. Organisatie

Een keuken verbouwen, dat vraagt om een strakke planning. Je wil uiteraard niet eerst de schilder laten komen als je pas nadien de keuken gaat uitbreken. En dat terwijl de nieuwe kasten al een week stof happen in de gang. Nee, die organisatie komt op jouw schouders terecht. Maak een schema van wie wanneer aan de slag gaat in je woning. Je wilt immers niet dat er een firma aan de deur belt, maar nog niet kan werken omdat een andere vakman aan de slag is. Een dag verliezen kost namelijk tijd, én geld.

keuken-renovatie-blog

3. DIY

Dat ken je best wel, do it yourself. Uiteraard zijn er heel wat werkjes die je niet zelf kan doen, maar toch zijn er zaken die je ook zelf kan aanpakken. Je keuken nadien een nieuw kleurtje steken? Dat kan jij ook en je bespaart er een hoop geld mee! PS: als je nog extra (gratis) manschappen uitnodigt (lees: familieleden) kan je er nog best een gezellig dagje van maken. Dus hup, handen uit de mouwen!

4. Koop slimmer

Heeft je verbouwing toch niet zo’n haast? Dan kan je best even wachten met aankopen. Tijdens de soldenperiode geven heel wat keukenbedrijven fikse kortingen of houden ze een stockverkoop. Leg je oor ook te luisteren bij de firma’s waarmee je nog aan je keuken hebt gewerkt. Misschien kennen zij winkels waar ook jij als particulier een keuken aan een goedkoper prijsje kan kopen. Houd in ieder geval je ogen en oren goed open. Op een gloednieuwe keuken bespaar al snel duizenden euro’s.

budgetvriendelijke-renovatie-blog

5. Licht

Als je op een goedkope manier ruimte wil in je keuken, dan is ‘licht’ hét codewoord. Door je keuken te schilderen in lichte kleuren, creëer je een grotere ruimte. Net zo zeer als een overvloedige inval van daglicht. Donkere ruimtes geven namelijk niet de gezelligheid om te koken en het beperkt je ruimte enorm.

6. IKEA

Leer van IKEA te houden, ondanks alle voorbeelden. Er zijn heel wat fraaie, oerdegelijke keukens en tegen een scherpe prijs bij de Zweedse meubelfrabikant. Neem dus zeker een kijkje, pak die 135 dozen uit, lees evenveel handleidingen grondig na en knutsel je keuken zelf in elkaar. Intensiever werk, maar je bespaart heel wat geld.

Ikea en toch uniek

7. Kasten

We hebben al gezegd dat een keuken met lichte kleuren zorgt voor ruimte, maar het helpt je niet om die grote kookpot weg te steken. Extra kasten is daarentegen de oplossing voor. Die kasten, die je opnieuw kan vinden bij de meubelmaker uit puntje zes, zijn de goedkoopste weg naar meer opbergruimte. Heb je nog ‘verloren’ plaats over in je keuken of berging? Dan komt zo’n kastje zeker van pas! Dat hoeft niet eens zo’n groot geval zijn, een kastje boven een deurpost kan al een oplossing zijn!

8. Reparaties

Tot slot kan je als goedkopere oplossing misschien niet meteen alles uitbreken. Sommige onderdelen, zoals een vloer of kast hoeft misschien niet per se vervangen te worden, maar vragen misschien een opfrisbeurt. Een kleine reparatie of nieuw laagje vernis kan al wonderen doen! Weet je niet goed hoe eraan te beginnen? Misschien geeft deze renovatie je alvast inspiratie!

Een keukenrenovatie kan je dus zo duur mogelijk maken, maar andersom geldt hetzelfde. Je kan duizenden euro’s besparen wanneer je het goed aanpakt.
Veel succes!

Bron: Domain

Share.

Leave A Reply