De jaren ’80 werden gekenmerkt door minimalistisch design, zwart leer en glas. Woonaccessoires, meubelen en keukenapparatuur werden statussymbolen. Designers zoals Philippe Starck werden als popsterren behandeld.
Schoudervullingen die van de smalstgebouwde vrouw een ‘power woman’ maakte, strakke staarten midden op het hoofd, hits van Lionel Ritchie en de Lambada… Om nog maar te zwijgen over vleermuismouwen, oversized truien en heftige prints, waarbij het lijkt of de ontwerper met tandenborstel en verf aan het spetteren is geweest.
Maar hoe zat het alweer met het interieur van onze woningen in de jaren ’80? Ook daar vonden we harde kleuren en geometrische vormen terug die speels gecombineerd werden door bijvoorbeeld de “Memphisgroep”. Een groep vormgevers uit de jaren 1981-1988 – die ontstaan is rond de sterke persoonlijkheid van Ettore Sottsass. Voorwerpen en meubelen bestonden uit eenvoudige vormen en een gedurfde mix van kleuren. Denk daarbij aan zaken zoals een eettafel met één ronde, één vierkante en twee gekrulde poten. Ook typerend zijn gestippeld formica, bladgoud, hardblauw, brandweerrood. Strakke, vlakke raambekleding, effen stoffen met weinig textuur maar creatief toegepast, bijvoorbeeld door zitting, rug en armleuningen in verschillende kleuren aan te kleden.
Roze, met name zalm kleur, is in de jaren ’80 één van dé kleuren die in veel interieurs te zien is. Net zoals bloemen. Een stijlkenmerk dat daarvoor ook al veel gebruikt werd in de jaren ’60 en ’70.
Reflecterende oppervlakken en materialen zoals spiegels, chrome en glas werden gebruikt om de kamer visueel groter te maken. Grijs was een populaire kleur om de muren mee af te werken. Een kleurrijk kunstwerk aan zo’n muur knalde op die manier eens zo hard! Naast grijs was wit ook een hippe kleur om te gebruiken.
De landelijke stijl is in de jaren ’80 ontwikkeld. Niet echt vreemd, want iedereen gaf zijn of haar huis toen een “country” inrichting. Ook vandaag is de landelijke stijl nog heel geliefd. Het oogt knus, gezellig en warm. De keuken werd iets om mee te pronken, net zoals je mocht pronken met de kookkunsten. Koken werd niet langer als een verplichting gezien die tijd kost, maar een bezigheid waar men zich mee kon uitleven. Dankzij open keukens werd de betrokkenheid nog groter.
Ook Zuid-Westerse stijlen waren erg populair in de jaren ’80. In die jaren draaide het vooral om je eigen creativiteit. Het decennium van de wansmaak of niet? Hoe denk jij erover (terug)?
Foto’s: Imgarcade, Palm & Laster, Trendland, Mirror80, HouseBeautiful