7 ongelooflijke huizen… onder de grond!

Share.

Heel wat steden zijn anno 2020 compleet volgebouwd. Tal van bouwbedrijven zetten het ene na het andere appartementsgebouw neer; hoe hoger, hoe liever. Maar waarom zou je per sé op de twaalfde verdieping wonen als het ook lager kan? Veel lager zelfs, onder de begane grond om precies te zijn. Deze 7 geweldige woningen bewijzen dat dat perfect kan!

1. Huisje in de duinen

Een huisje met zicht op zee is de droom van velen onder ons. Alleen is onze kustlijn quasi volledig volgebouwd. Het was de inspiratiebron voor architect William Morgan, die een huisje met zicht op zee ontwierp in 1975. Hijzelf was de buurman, dus een huis onder de grond betekende dat hijzelf kon blijven genieten van het uitzicht.

Ondanks de 69,7 m2 woonoppervlakte, heb je binnenin alles wat je maar nodig hebt. En met zijn gebogen vormen en retro look waan je je zo in de jaren ’80. Stap je buiten, dan is de vakantiesfeer ook niet ver weg. Kortom, de ideale (vakantie)woning! En oh ja, het zand regelt op een natuurlijke manier de temperatuur in de woning, dat trouwens nauwelijks zichtbaar is vanaf de straatkant en vanop het strand net lijkt op de Teletubbies.

2. Onder de grond aan het meer

Voor velen was het gewoon een gigantische weide, maar niet voor architect Peter Vetsch. Die liet zijn fantasie de vrije loop en liet de gehele weide uitgraven. Resultaat: een volledig dorp, met een kunstmatig meer incluis! En mocht je denken dat je weer een huis van dertien in een dozijn krijgt, zit je ernaast. Hij tekende negen compleet verschillende huizen, gaande van drie tot zeven slaapkamers en ook binnenin ziet het er geweldig uit!

3. Onder de woestijn

Je zou maar gek moeten zijn om in een woestijn te wonen, toch? En dat is exact wat je hier kan doen. In dit dorre landschap is een uiterst milieubewuste woning ontworpen door Deca Architecten. Ze combineren het natuurlijke daglicht, de warmte en de afkoelende winden om het klimaat perfect te regelen in de woning. Als je dus door de woestijn loopt en je staat op een berg, of komt aan bij iets wat lijkt op een ruïne… Bel eens aan, want het is een geweldig huis!

4. Klavertjeshuis

Vlieg je met een helikopter over Bolton, schrik dan niet als je plots in een weide een gigantische klaver vindt! Dit huis van bijna 750 vierkante meter is van de hand van Make Architects en is één van de eerste energiezuinige woningen in het Verenigd Koninkrijk. De klant is niemand minder dan Gary Neville, een voormalige voetballegende bij Manchester United en de Engels nationale ploeg.

De klaverblaadjes, die voorzien zijn van gigantische zonnepanelen, staan er niet zomaar. Elk blaadje staat voor een ander belangrijk aspect in Nevilles leven, met de keuken als kern. Zo heb je een blaadje dat staat voor eten (de eetkamer), relaxen (slaapkamer), ontspanning (woonkamer), werk (Neville is ook voetbaltrainer) en uiteraard een speelkamer. Een inspirerende woning dus, die niet alleen onder de grond en erg luxueus is, maar ook erg goed voor het milieu!

5. Het verborgen huis

De kans is ontzettend groot dat je dit Poolse huis mist als je er voorbij loopt. Het bevindt zich namelijk volledig onder de grond, waarbij je op straatniveau eerst een trap moet nemen om de woning te betreden. Langs de tuinzijde werden er meters uitgegraven zodat er gewerkt kon worden met enorm veel glaspartijen voor natuurlijk daglicht. Het paradepaardje is dan weer de garage. Rijd je ernaartoe, dan lijkt het gewone grasweide te zijn, tot je op de knop drukt en een platform opent, waardoor je als het ware naar de aardbodem toe rijdt. Geweldig!

6. De Malator

Zo architecturaal ingewikkeld het eruit ziet, zo simpel is het ontwerp eigenlijk echt. De Malator is maar één ruimte, volledig omgeven door glas, waardoor je vanuit elke kamer een fenomenaal uitzicht hebt. Dé eyecatcher in de woning is -naast het uitzicht- het arsenaal aan kleuren, met een geel-groene keuken, annex badkamer op kop.

7. In de grot!

Het begon als een mijn, tot ene Sue Morris in de jaren ’50 de grot omtoverde tot skate- en entertainmentpark. Zelfs good old Tina Turner trad er ooit op. In 1985 sloot het de deuren en belandde 18 jaar later op eBay, tot de Amerikaanse familie Sleeper het wegplukte en er een fenomenale woning van maakte, inclusief een kilometer lange grot die kan dienen als ‘oprijlaan’.

Zou jij onder de grond kunnen wonen? Laat het weten in de reacties.
Niet overtuigd? Dit zijn 5 redenen om onder de grond te wonen!

Share.

Leave A Reply