5 grote fouten die je maakt tijdens de huizenjacht

Share.

Wanneer je de stap hebt gezet om een huis of appartement te kopen, is het niet de bedoeling om in het wilde weg op zoek te gaan naar je droomstekje. Neem er je tijd voor want de huizenjacht vraagt immers een groot engagement. Zo is -net zoals met vele zaken- een goede voorbereiding een sleutel tot succes.

Voor de ene duurt dit proces slechts enkele weken, de andere staat voor een slopend jaar. Hoewel er in die tijd veel mis kan gaan zijn er toch 5 fouten die steeds terugkomen wanneer je te snel je woning koopt. Wij lijsten ze voor je op, zodat jij ze kan vermijden.

1. Research

Een eerste punt waar heel wat potentiële eigenaars zich op vastbijten is de huizenjacht aanvangen met een gebrek aan kennis. Je doet er bijvoorbeeld al goed aan om de buurt te verkennen waarin je wil wonen. Zo ben je al meteen op de hoogte van de gemiddelde woonprijzen. Zo heb je een beter beeld hoeveel je ongeveer zal moeten neertellen.

Daarnaast is een handleiding ‘hoe koop ik een huis’ ook geen overbodige luxe. Zo raak je vertrouwd met de stappen die je moet doorlopen in het kopen van een woning. Prangende vragen zoals het kiezen tussen een appartement of een huis, het starten van je zoektocht, hoe het bieden op een woning werkt of zelfs wanneer je de sleutel overhandigd krijgt, weet je dus misschien best op voorhand.

2. Impulsief

Een huizenjacht is een emotioneel proces. Je vertrekt enthousiast in een rollercoaster die logischerwijs met up en downs de eindbestemming haalt. Hoelang de rit duurt weet je niet wanneer je instapt, maar de kans dat je halverwege wil afstappen is bestaande. Net dan willen heel wat zoekers hopeloos het eerst volgende huis aanschaffen.

Dat is een punt om te vermijden, want het is net zo belangrijk om later van dat huis je thuis te maken. Blijf lang genoeg wachten op die ene witte merel. Als je niet warm loopt van een woning, kan je best afhaken en wachten op de volgende looping in de achtbaan. 😉

Dezelfde impulsiviteit vind je overigens terug aan de onderhandelingstafel. Wie het huis echt wil, zal weinig durven afbieden uit schrik de eigendom te verliezen. Weet je op voorhand dat je toch niet de beste onderhandelaar bent? Huur dan een professional in om dat in jouw plaats te doen.

3. Expertises

Het zijn vooral jonge kopers die ten rade gaan bij hun ouders en dat is net iets wat je beter kan vermijden. Advies van familie en vrienden zijn altijd goed bedoeld, maar het is wel belangrijk om te weten of zij over de nodige expertise beschikken. Zo kan je niet best vertrouwen op de vastgoedtips van nonkel Jan, tenzij hij een specialist is in dat gebied. Probeer je voor zaken als een hypotheek, benodigde documenten en huizen die je op het oog hebt te laten bijstaan door een professional.

4. Financiën

Wanneer je weet hoeveel je gemiddeld in je meest favoriete buurt moet neertellen, is het niet per se zaak om zo snel mogelijk -en blindelings- dat bedrag op tafel te leggen. Het is net belangrijker om te weten hoe je er zelf financieel voor staat. Zo kan je best bij de bank nagaan hoeveel je kan lenen. Laat je zo goed mogelijk informeren zodat je niet al te enthousiast uitgeeft wat je eigenlijk niet hebt.

TIP: een lening aangaan gaat gepaard met een maandelijks engagement. Zo wordt aangeraden om maximaal een derde van je maandelijks inkomen te gebruiken aan een afbetaling. Misschien kan je geen dertig jaar in de toekomst kijken, maar probeer toch al jouw (toekomstige) inkomsten (en die van een eventuele partner) naast je uitgaven te leggen. Zo weet je op voorhand waar je ongeveer naartoe kan gaan en/of waar je misschien op moet besparen.

photo-1459257831348-f0cdd359235f

5. Twijfels

Wanneer je na deze stappen nog steeds niet zeker weet of je wel een huis of appartement wilt kopen, kan het zijn dat je er misschien niet geheel klaar voor bent. Wanneer je research en je financiën op punt staan en je je laat bijstaan door een sterke makelaar, dan staat niets je in de weg om dat ene droomhuis te kopen, toch? Bij heel wat mensen is de laatste drempel -de stap om effectief te kopen- de grootste. Maar wanneer je daar voorbij bent, kan het wel de grootste overwinning zijn dat je tot dan toe hebt behaald. En net dat kan het mooiste gevoel ter wereld zijn.

Een huis kopen doe je dus niet op één, twee, drie. Heel wat mensen twijfelen en dat is helemaal normaal. Ga ervoor wanneer je helemaal klaar (en voorbereid) bent. Dan maak je de beste keuze en heb je achteraf zeker geen spijt van je beslissing. 🙂

Bron: Realestateview.com

Share.

Leave A Reply