9 vragen om te stellen voor je gaat huren

Share.

Je hebt eindelijk je droomhuis gevonden, met een perfecte huurprijs, in een fantastische buurt met een prachtig uitzicht. Wanneer je dan om de tafel zit met de huiseigenaar, wil je uiteraard het beste uit je huurcontract halen. Ga dus niet overhaast te werk en snij deze 9 onderwerpen zeker aan voor je je contract tekent.

1. Installaties

Onderhandelen met de huiseigenaar is zoals met je werkgever over een salaris. Hij zegt a, jij zegt b en ergens tussenin proberen jullie elkaar tegemoet te komen. Het is namelijk niet altijd zo dat de huurprijs een vaste kost is. Sommige huiseigenaars durven weleens een toegeving te doen om de beste huurder te vinden.

Het is dus aan jou om als potentieel huurder de stoute schoenen aan te trekken en op een beleefde, professionele toon een mogelijke vermindering van de huurprijs of verbetering van de installaties (zoals de keuken) te vragen. In het slechtste geval zegt de eigenaar nee, maar dan heb je het tenminste geprobeerd.

2. De buren

Altijd belangrijk is om na te vragen wie de buren zijn. Je wil namelijk als jong gezin met een baby bijvoorbeeld niet terechtkomen naast een huis of appartement vol met feestende studenten. Vraag dit dus na bij de eigenaar of ga met de buren praten. Zo heb je meteen een beter beeld. Oh ja, kom ook op verschillende tijdstippen langs. Dan heb je ook een beter zicht over het wel en wee in de buurt.

Buurtlawaai

3. Schade

Om te vermijden dat je zou opdraaien voor schade die er al was, is het erg belangrijk om voor je intrekt een plaatsbeschrijving op te maken. Zo weet je meteen waar er al problemen zijn die kunnen aangepakt worden. Hoe je een plaatsbeschrijving opmaakt, lees je hier.

4. All-in

Je ziet vaak de huurprijs in een zoekertje staan, maar vaak heb je nog extra of gemeenschappelijke kosten. Denk maar aan water, elektriciteit, gas of zelfs de lift. Daarom is het belangrijk om op voorhand te weten wat er inbegrepen is in de prijs. Zo kan je je eigen budget afwegen met de kosten die je nog hebt.

5. Contract

Uiteraard moet je ook onderhandelen over het contract zelf. Het is namelijk belangrijk dat je op voorhand weet of contracten automatisch doorlopen of niet. Stel, je wil na je huurperiode op zoek gaan naar een woning om te kopen, en het contract vernieuwt automatisch zonder dat je het beseft, dan kunnen je plannen de ijskast in.

6. Huisdieren

Sommige eigenaars zijn niet altijd opgezet met huurders met huisdieren. Daarom zetten ze vaak in zoekertjes dat huisdieren niet toegelaten zijn. Het is wel zo dat de verhuurder het niet zo maar mag verbieden, enkel wanneer de huurwoning niet geschikt is voor het huisdier kan er tegenin gegaan worden. Zo is een klein appartementje niet geschikt voor een Duitse herder. Die regel is dus ook goed voor het dierenwelzijn.

sxbbskmfkde-andrew-branch (1)

7. Wat als?

Stel dat je halverwege je huurcontract het lumineuze plan hebt om te verhuizen, of je hebt je absolute droomhuis te koop gevonden. Dan wil je die unieke kans niet laten schieten omdat je nog 2 jaar moet huren, toch? Bekijk en overleg de situatie met de huiseigenaar wat je kan doen in deze situatie. Kan je huurcontract vroegtijdig beëindigd worden of niet?

8. Renovaties

Soms wil je eens schilderen, of eens een stevige ingreep doen in je huurwoning. Weet dat je dit best niet doet zonder dat je de eigenaar op de hoogte houdt. Dat betekent niet dat je zomaar de muren babyblauw mag schilderen of extra verlichting mag installeren. Overleg op voorhand wat je mag doen. Misschien steekt hij of zij zelfs een handje toe.

ic5sx-7prn8-taduuda

9. Op papier

En last but not least. Alles wat je hierboven overeenkomt, zet je best op papier. Mondelinge overeenkomsten kunnen misschien werken tussen jullie, maar uiteindelijk bewijst dat niets. Zet dus elke overeenkomst met wat je hierboven besproken hebt in een contract.

Ziezo. Nu ben je klaar om te huren!
Veel succes en mocht je nog geen ideaal huisje of appartement gevonden hebben, kijk dan zeker op Zimmo!

Share.

Leave A Reply